EBRD će investirati 400 miliona evra

BEOGRAD, 31. avgusta 2012. (Beta) - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) očekuje da će 2012. i 2013. godine investirati po oko 400 miliona evra u Srbiji, izjavio je u petak u Beogradu predsednik te finansijske institucije Suma Čakrabarti.

"Na svaki uložen evro EBRD privuče i dodatna dva evra investicija u Srbiju. To je izuzetno bitno, naročito sada, kada su Srbjia i druge zemlje u regionu pogodjenje krizom evrozone. Moramo da pomognemo Srbiji da prebrodi krizu", kazao je on novinarima.

Čakrabarti je nakon razgovora sa ministrom saobraćaja Srbije Milutinom Mrkonjićem kazao da će prioritet EBRD za investiranje u Srbiji i dalje biti infrastruktura, ali da će celokupnu sliku planova za ulaganje dobiti nakon razgovora sa srpskim zvančnicima.

Novi predsednik EBRD, koji je za prvu posetu nakon stupanja na dužnost izabrao Srbiju, kazao je da je EBRD u 2011. godini uložila 500 miliona evra u Srbiju i da je nešto niži nivo investicija u ovoj godini normalna posledica izborne godine.

Čakrabarti je kazao da je EBRD imala veoma pozitivan iskustva u ulaganjima u razvoj železnice i drumske mreže u Srbiji i da postoji veliki broj prilika za nastavak uspešnih investicija u tim oblastima.

Ministar saobraćaja Srbije Milutin Mrkonjić kazao je da bi za prvi projekat javno-privatnog pratnerstva u infrastrukturi najpovoljnija bila izgradnja dve deonice duge 50 kilometara na autoputu izmedju Beograda i Čačka, na takozvanom koridoru 11.

On je precizirao da se radi o deonicama izmedju Obrenovca i Uba i Lajkovca i Ljiga, na kojima nema tunela i teških delova i dodao da je ukupa vrednost oko 300 miliona evra.

Pogledajte još