Povampirenje ptičjeg gripa?

DŽAKARTA - Vesti iz Indonezije, Vijetnama i Japana podstiču strahovanje da se svet, a naročito dalekoistočna i jugoistočna Azija, nalazi pred novim talasom ptičjeg gripa.

U Džakarti je danas saopšteno da je u januaru i februaru umrlo još četvoro ljudi. U Hanoju, pak, saopšteno je da je 25. februara od ptičjeg gripa umro još jedan čovek.

Od kraja 2003. godine, kad je ova pošast počela da hara kokošarnicima po Aziji, u svetu je - prema podacima Svetske zdravstvene organizacije - od ptičjeg gripa umrlo ukupno
256 ljudi. Najviše žrtava je upravo u Indoneziji, sada već 119, a zatim u Vijetnamu, gde je ova bolest do sada uzela 54 ljudska života.

Šef državne komisije za ptičji grip Baju Krisnamurti je, kako javlja AP, izjavio da su i sve četiri nove žrtve zaražene najverovatnije u dodiru s bolesnom živinom na najmnogoljudnijem indonežanskom ostrvu Javi.

U Hanoju, pak, umro je jedan 32-godišnji čovek koji je ove godine druga žrtva ptičjeg gripa u Vijetnamu. On je, sa visokom temperaturom i disajnim problemima, dovezen u bolnicu 5. februara.

Jedna lekarka na Institutu za tropske bolesti u Hanoju, koja kako javlja AFP nije želela da joj se objavi ime, rekla je da je mladi čovek bio pozitivan ma virus H5N1.
Umro je 20 dana kasnije.

Prema poslednjem izveštaju državne veterinarske službe, od 63 provincije u Vijetnamu 11 je pogođeno virusom H5N1.

Smrt ljudi je dosad u ogromnoj većini slučajeva pripisivana baš dodiru s pilićima zaraženim virusom H5N1. Zato su u nekim azijskim zemljama već preventivno uništavane stotine hiljada živine i druge peradi gde god bi se pojavio taj virus.

Ovih dana se to dešava i u Japanu, gde je prošle godine u aprilu i maju nađeno nekoliko labudova uginulih od ptičjeg gripa.

U prefekturi Aiči je u nedelju na jednoj farmi uništeno oko 260.000 prepelica nakon što je utvrđeno da su dve zaražene virusom ptičjeg gripa. Veterinarski inspektori su krenuli u detaljno testiranje prepelica i pilića na okolnim farmama, zasad u radijusu od pet kilometara...

Stručnjake širom sveta, međutim, najviše brine mogućnost da virus ptičjeg gripa mutira u oblik koji bi se lako prenosio i s čoveka na čoveka, što bi izazvalo pandemiju koja bi mogla ubiti milione ljudi.

Indonezija je već u više navrata kritikovana što sporo i nedovoljno saopštava podatke o zaraženima i umrlima, a upravo bi ta ostrvska zemlja s više od 230 miliona stanovnika mogla biti žarište mutacije opasnog virusa.

Krisnamurti je i sada rekao malo o četiri poslednje žrtve, samo da su posredi brat i sestra iz Bogora te dve žene iz Bekasija odnosno Surabaje.

Ministar zdravlja Fadila Supari je, štaviše, od januara 2007. uskratila Svetskoj zdravstvenoj organizaciji gotovo sve uzorke virusa, uz obrazloženje da je ta organizacija nefer, jer se od uzoraka virusa iz Indonezije mogu napraviti vakcine koje bi kontrolisale bogate države i koje bi bile preskupe za većinu Indonežana.

Otad ona poziva na stvaranje globalnog skladišta za lekove koji bi bili dostupni svima kojima su potrebni, i u celom svetu. 

(FoNet)
3. mart 2009.

Pogledajte još