Ovacije za film saudijske rediteljke u Veneciji

Film prati devojčicu koja želi po svaku cenu da ima bicikl.

"Ovo je vrlo potresno za mene", rekla je 38-ogodišnja rediteljka agenciji Frans pres pošto je publika uz ovacije i na nogama dočekala njen film.

"Treba se suočiti s mnogim izazovima da napravite film u Saudijskoj Arabiji. Mi nemamo bioskope, dakle to je komercijalni rizik a i finansiranje je bilo teško. Bio je veliki izazov ubediti nekog da možemo da napravimo film u Sudijskoj Arabiji"
, rekla je rediteljka koja je diplomirala na američkom unverzitetu u Kairu i na univerzitetu u Sidneju.

Ona je rekla da filmovi ne postoje u Saudijskoj Arabiji i da je ilegalno da se prikazuju, i da stoga u toj zemlji nema kulture snimanja filmova.

"Nikad nisam mogla da idem na neko snimanje, to je bilo jako teško", rekla je Haifa al-Mansur.

Njen film, prikazan van konkurecije na paralelnim projekcijama Horizonti, govori o desetogodišnjoj devojčici koja se zove Vađda (Wađda) koja po svaku cenu hoće sebi da kupi bicikl pre njenog drugara Abdulaha, i kuje plan kako da dodje do potrebnog novca.

Tokom snimanja "morala sam preko voki-tokija da komuiniciram sa glumcima jer nisam mogla da budem fizički na istom mestu sa njima. U nekim kvartovima ljudi su nas terali, u drugim su nas slikali", rekla je rediteljka.

Ona je dodala da se Saudijska Arabija dosta promenila i da se otvara i da činjenica da su ona i njena ekipa snimili film uz odobrenje "mnogo govori za zemlju".

Izrazila je zadovoljstvo i zbog toga što su žene iz Saudijske Arabije učestvovale na Olimpijadi ove godine i istakla da se u zemlji "situacija menja".

"Društvo je i dalje vrlo konzervativno, plemensko, vrlo religiozno... treba vremena prekinuti sa tradicijom",
dodala je Al-Mansurova.

"Mislim da žene treba da zbiju redove u takvom jednom društvu, da se zajedno bore... Mnoge žele žele promene",
dodala je.

VENECIJA, 31. avgusta 2012. (Beta-AFP)

Pogledajte još