fbpx

EU: Moguć dogovor o nastavku dijaloga Beograd-Priština

To su danas Agenciji Beta u Briselu preneli izvori iz službe visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Zvaničnici su rekli da zasad ne mogu ništa da kažu o tome "kakve će ko imati uloge" i kako će se odvijati dijalog Beograd-Priština uz pomoć EU.

Oni su time odgovorili na pitanje da li je tačna tvrdnja američkog lista "Volstrit džornal" o tome da Ešton namerava da se više uključi u dijalog Beograda i Prištine, da bi ga podstakla.

Prema "Volstrit džornalu" koji se poziva na neimenovane evropske zvaničnike, Ešton najpre želi da utvrdi da li je nova vlada Srbije spremna da sarađuje.

Pošto bi diplomata Robert Kuper koji je posredovao u prvim rundama dijaloga Beograda i Prištine, trebalo da se povuče iz te uloge da bi se usredsredio na zbivanja u Mjanmaru, visoka predstavnica EU "razmatra mogućnost da sama preuzme njegovu dosadašnju ulogu", tvrdi
američki list.

Prava prilika za temeljitu razmenu mišljenja o dijalogu i o koracima koji bi Srbiju mogli odvesti dalje ka prijemu u EU, biće u utorak u Briselu, kada će premijer Ivica Dačić doći da razgovara s Ketrin Ešton i drugim visokim zvaničnicima.

"Volstrit džornal" dodaje da će čelnici EU pažnju usredsrediti na to da li je Dačić privržen punoj primeni dosadašnjih dogovora s Prištinom. Neki od njih se već primenjuju bez problema, kao što je međusobno priznavanje carinskih pečata i univerzitetskih diploma, kao i sporazum o matičnim knjigama.

Postoje i sporna tumačenja dogovora, kao što je pitanje zvaničnog predstavljanja statusa Kosova na regionalnim sastancima, navodi "Volstrit džornal" i ukazuje na to da su obe strane povlačile predstavnike sa sastanaka kada nisu bile zadovoljne primenom tog sporazuma.

"Tu je i pitanje koje Beograd već mesecima odlaže: potpisivanje tehničkog protokola o zajedničkom uopravljanju granicom - taj protokol je osetljivo pitanje za Beograd koji ne želi da na bilo koji način prizna Kosovo kao nezavisnu zemlju", piše američki list.

Dragan Blagojević, dopisnik Agencije Beta
BRISEL, 31. avgusta 2012.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.