Čejmbers: Koristio sam više od 300 doping napitaka

LONDON, 3. marta 2009. (Beta-AP) – Britanski sprinter Dvejn Čejmbers priznao je u svojoj autobiografiji da je koristio više od 300 različitih zabranjenih doping napitaka u karijeri.

Čejmbers u svojoj knjizi detaljno opisuje koliko je i na koji način koristio nedozvoljena sredstva.

“Nisam koristio samo EPO, THG i HGH, već i testosteron. Takođe, posle napornih treninga sa tegovima ubrizgavao sam insulin u donji deo stomaka“, naveo je on.

Doping testovi britanskog sprintera su 2003. godine bili pozitivni na steroid THG zbog čega je dobio dvogodišnju suspenziju, ali i doživotnu zabranu takmičenja na Olimpijskim igrama.

“Za Božić 2002. sedeo sam u kupatilu sa supstancom THG u rukama i shvatio da uzimam nedozvoljena sredstva. Za godinu dana uzeo sam više od 300 različitih napitaka. Jedino što su me posle toga mučili grčevi u stomaku“, dodao je on.

On je istakao da je za to vreme uspešno prošao 10 doping testova, ali i da je 2002. godine osvojio zlatnu medalju u trci na 100 metara na Evropskom prvenstvu. Međutim, ta medalja mu je oduzeta posle suspenzije.

Kada sam bio “čist” lični rekord mi je bio 9,97 sekundi. Sledeće godine, posle neprospavanih noći, grčeva, loših trka i razočaravajućih nastupa, uzeo sam napitke i popravio lični rekord na 9,87 sekundi“, rekao je.

Pre Evropskog prvenstva 2002. u Minhenu, Čejmbers je učestvovao i na Igrama Komonvelta u trci na 100 metara, ali je odustao u finalu.

“Loše sam startovao i osetio bol u nozi. Pomislio sam da me je oborio snajper. Izašao sam sa staze držeći se za koleno. Lagao sam. To su opet bili grčevi zbog droge“, dodao je.

Čejmbers se po isteku suspenzije vratio trčanju i na Evropskom prvenstvu 2006. godine u Geteborgu, osvojio zlatnu medalju u štafeti 4 puta 100 metara.

On se 2007. godine oprobao u američkom fudbalu, priklučivši se NFL ligi u Evropi i ekipi Hamburg Si Devils. Ali, ubrzo se vratio trčanju, jer liga nije opstala i 2008. godine na Svetskom prvenstvu u zatvorenom, u trci na 60 metara osvojio srebrnu medalju.

Čejmbers bi trebalo da bude u sastavu britanske reprezentacije za ovonedeljno Evropsko prvenstvo u zatvorenom u Italiji, a planira da se takmiči na Svetskom prvenstvu u Berlinu ovoga leta.