Platini pomaže u rešavanju problema fudbala u Srbiji

BEOGRAD, 3. marta 2009. (Beta-Fonet (old_image)) - Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini rekao je da je u Srbiju došao da pomogne u rešavanju problema "koji nisu mali", a odnose se na problem nasilja, rasizma i ksenofobije u sportu, kao i infrastrukture.

"Sastao sam se danas sa ministrom policije i potpredsednikom vlade (Ivicom Dačić) i sa ministrom sporta (Snežanom Samardžić-Marković) i razgovarali smo, između ostalog, i o merama za sprečavanje nasilja, rasizma i ksenofobije", rekao je Platini novinarima.

"Istina je da se srpski navijači nisu ponašali kako smo želeli poslednjih godina. Razgovarali smo i mogućoj razmeni statuta da bismo uskladili neke članove. Osećam volju državnih i fudbalskih vlasti da se reše problemi koji nisu mali, ali ja verujem u to", kazao je predsednik UEFA.

On je rekao da je u Francuskoj borba protiv nasilja u nadležnosti Ministarstva pravde i kazao da je jedno od lako primenjivih rešenja video nadzor na stadionima i zabranjen ulazak izgrednicima koji se identifikuju.

Čelnici Fudbalskog saveza Srbije predstavili su Platiniju i projekat Srpske kuće fudbala, kome će UEFA doprineti sa dva miliona evra, što je trećina budžeta.

Novinare je naročito zanimalo da li je UEFA raspoložena da u budućnosti promeni statut i dozvoli predstavnicima moguće regionalne lige učešće u evropskim takmičenjima.

"To je za sada zabranjeno statutom UEFA, iako ja nisam protiv toga. Ali, ne biti protiv ne znači i biti za. Ako bi postojala zajednička politička želja, kao i dogovor zajednička ambicija više država i ako nam se predstavi dobar projekat, Izvršni odbor UEFA bi mogao to da razmotri", objasnio je predsednik evropske kuće fudbala.

Platini je ponovio da se stav UEFA neće menjati zbog Fudbalskog saveza Kosova, koji pokušava da pronađe izlazak u evropska takmičenja.

"Ja se ne bavim politikom, a UEFA poštuje statut, koji je jasan: ne može biti član organizacije država koja nije član Ujedinjenih nacija, ali ja bih voleo da pronađemo način da mladi na Kosovu igraju fudbal", rekao je Platini.

FSS je na kraju konferencije poklonio ministru sporta Snežani Samardžić-Marković zlatnu loptu zbog doprinosa sportu, Platini je dobio najviše priznanje - dijamantsku loptu.

Predsednik UEFA ostaće u Beogradu do sutra uveče.

Pogledajte još