Nikolić: Banke da ulažu umesto da spekulišu

Obilazeći fabriku "Sojaprotein" zajedno sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakabartijem, Nikolić je ukazao da je to dobar primer kako jedna banka može da učestvuje na sudbinu firme sa kojom sarađuje.

"Ovo bi mogao biti primer mnogih našim poslovnim bankama, čijarukovodstva bi trebalo da se manu spekulacija na tržištu hartijama od vrednosti, novcem i finansiranjem sumnjivih ili nepostojećih projekata već da se ugledaju na EBRD, koja je došla najpre da bi kreditirala, zatim pomagala da druge banke kreditiraju, a onda postala i deoničar", objasnio je Nikolić u izjavi novinarima.

On je ponovio da je Srbiji potrebna razvojna banka, iz koje bi svaki građanin dobijao sredstva, a ne da se ona dele partijskim drugovima, već, kako je naveo, onima koji će moći da ih vrate i da podižu Srbiju.

U slučaju "Agrobanke" Nikolić je rekao da istraga treba da ustanovi ko je bio koruptivan.

Čestitajući upravi Viktorija grupe, u okviru koje posluje "Sojaprotein"na dobrim rezultatima, Nikolić je ponovio da će Srbija u narednom periodu morati mnogo da ulaže u poljoprivredu i energetiku.

Ljudi se moraju uveriti u to da se od poljprivrede može lepo i dobro živeti, poručio je Nikolić i ponovio da je upravo kompanija "Sojaprotein pravi primer, jer Viktorija grupa nije dopzvozila da ona propadne nego je razvila dobar proizvod i podigla ga, kako je rekao, do "velikih visina".

Srbija proizvodi genetski nemodigfikovanu soju, podvukao je Nikolić, ukazujući da "će svi u svetu možda proizvoditi samo genetski modifikovanu hranu" i da će tada morati da se obrate Srbiji da pomogne sa svojim proizvodom.

"Srbija nikada neće pristuputi grupi zemalja koja proizvode genetski modifikovanu hranu. Nismo toliko siromašni da moramo sami sebe da ubijamo", podvukao je Nikolić.

Tanjug

Pogledajte još