Nikolić: Poboljšati materijalno stanje vojske

"Očekujem od vlade Srbije da u okviru raspoloživih sredstava uloži maksimalne napore na revitalizaciji vojnih objekata i imovine, podsticanju sticanja znanja i da osavremenjuje opremu, poboljša materijalno stanje vojske", istakao je Nikolić na otvaranju aeromitinga kojim se u Batajnici obelezava vek srpske avijacije.

Pogledajte fotogaleriju: Aeromiting u Batajnici

Ističući da Srbija ima snažnu vojnu industriju, a posebno avioindustriju, koja se polako vraća na svetsko tržište. Nikolić je kazao da je naš avion za obuku "Lasta" napravio pravi proboj na svetsko tržište.

Po Nikoliću, obuka i znanje naših vazduhoplovaca su naš prioritet.
"Zato je naša obaveza da razvijamo i snažimo našu odbranu, pratimo savremene trendove i neprekidno unapređujemo njene operativne i funkcionalne sposobnosti da bi uvek bila spremna za izvršavanje svojih misija, imajući u vidu nove bezbedonosne izazove i rizike", naglasio je predsednik Srbije.

Nikolić je kazao je da su pripadnici avijacije Vojske Srbije od vitalnog značaja za odbranu zemlje i osećaj sigurnosti i stabilnosti naše nacija.

Na aeromitingu u Batajnici učestvuju predstavnici 16 zemalja, koji će prikazati 27 aviona i helikoptera. "Na ovaj način se naša međunaronda saradnja u oblasti odbrane dodatno pojačava", istakao je predsednik Srbije.

Nikolić je podsetio da je prvi međunarodni aeromiting u svetu održan u Francuskoj 1909. godine, a već sledeće godine su Beograđani imali priliku da prisustvuju letovima pilota Rudolva Simona i Borisa Maslenikova.

U Srbiji je 1927. godine, u okviru otvaranja civilnog aerodroma, koji se nalazio na mestu današnjeg poslovnog centra "Erport sitija" na Novom Beogradu, održan najsavremeniji prikaz letenja, dodao je.

Prvi međunarodni miting u Beogradu održan 5. jula 1935, u okviru prve međunarodne vazduhoplovne izložbe.

Naše vazduhoplovstvo i vazduhoplovna industrija bili su, prema njegovim rečima, u to vreme u velikom usponu i od završetka Drugog svetskog rata do danas održan je veliki broj arorominga.
"Danas će naši i strani piloti prikazati veštine upravljanja najsavremenijim letelicama i to je slika koju želimo da prikazemo svetu - prava slika prijateljske, dobronamerne i gostoljubive zemlje, mira, pravog domaćina čija su vrata za prijatelja uvek otvorena", kazao je Nikolić.

Vazduhoplovna komanda obeležava, takođe, važan jubilej, pre 100 godina je na incijativu vojvode Radomira Putnika formirana prva vazduhoplovna jedinica srpske vojske.

Formiranje te jedinice svrstalo je Kraljevinu Srbiju u prvih 15 zemalja u svetu koje su vazduhoplove uvele uvrstile u naoružanje i prvih pet koje su ga upotrebljavale u ratnim dejstvima, rekao je Nikolić.
"Pored ljubavi prema visinama za srpskog pilota ljubav prema domovini je uvek bila od neprocenjive vrednosti i na to smo posebno ponosni", zaključio je Nikolić i poželeo sreću učesnicima i da aeromiting protekne u najboljem redu.

Tanjug

Pogledajte još