Čakrabarti: Izlazak iz krize tek 2014.

"Naš posao je da pomognemo Srbiji da se za to vreme pripremi i iskoristi svoju šansu kad oporavak krene", kazao je Čakrabarti, koji je upravo završio posetu našoj zemlji.

Čakrabarti je u intervjuu za "Blic" dodao da je EBRD u Srbiji zainteresovan za veliki broj sektora, u prvom redu za infrastrukturu, energetiku i projekte na lokalu.

"Već dugo smo uključeni u projekte u Srbiji, a ukupna vrednost zajmova iznosi tri milijarde evra. Dosad smo imali dobro partnerstvo i očekujem da se ono nastavi i narednih godina, jer ove godine planiramo da investiramo oko 400 miliona evra i isto toliko u 2013. godini",
kazao je Čakrabarti.

Predsednik EBRD je rekao da realizacija zajmova najviše zavisi od brzine dobijanja predloga novih projekata i da očekuje da novac bude usmeren u nekoliko sektora.

"U ovom trenutku razgovori sa vladom pretežno se vode oko infrastrukturnih projekata, ali puno toga zavisi od politike koju će vlada primenjivati. Videćemo kakvu će politiku nova vlada u Srbiji voditi kad je infrastruktura u pitanju, vezano za puteve i železnicum na primer, i onda ćemo videti na kojim projektima možemo zajedno da radimo", rekao je Čakrabarti.

Kao najzanimljivije sektore za EBRD on je naveo, pre svega, infrastrukturu i energetiku, kao i lokalne projekte.

"Sektor malih i srednjih preduzeća je takođe bitan jer je u Srbiji, kao i u čitavom ovom regionu, nezaposlenost veliki problem", r
ekao je Čakrabarti.

Tanjug

Pogledajte još