Aeromiting - spektakl na nebu iznad Beograda!

Piloti srpskog vojnog vazduhoplovsta na avionima "galeb" G-4 su dimom iz svojih letilica napravili srpsku trobojku - čime je počeo letački deo aeromitinga.

Pozdravljeni burnim aplauzom, u okviru letačkog programa predstavili su se i piloti aviona "orao" u formaciji "strela" kao i lovačko-bombarderska avijacija - "mig 29" i "mig 2" u fomaciji "romb".

Veliku pažnju publike privukli su i piloti, koji su demonstrirali umeće na helikopterima "MI 8" i "MI 17", kao i "gama" koji su predstavliki formaciju "klin".

Prethodno su padobranci specijane brigade iz Centra za letna ispitivanja na pistu u Batajnici doneli državnu zastavu, kao i zastavu Vojske Srbije skokovima iz transportnog aviona "AN 26"

Aeromiting u Batajnici su otvorili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar odbrane Aleksandar Vučić, nakon intoniranja državne himne Srbije.

(old_image)

Letački deo mitinga počeo je svečanim defileom učesnika programa, a uz predstavnike Nacionalne garde Ohaja, aeromitingu su prisustvovale diplomate i vojni izaslanici akreditovani u Beogradu, ministri u Vladi Srbije, istaknute javne i kulturne ličnosti.

Svoje letačke timove imalo je 11 zemalja, dok pet je zemalja prisustvovalo mitingu na nivou delegacija.

Ekipe 16 država imale se ukupno 27 vazduhoplova i čini ih oko 200 ljudi.

Iz Srbije, na mitingu su učestvovali predstavnici 27 vazduhoplovnih organizacija sa 58 vazduhoplova, a Vojska Srbije je u vazduhu imala 45 letelica.

Za praćenje aeromitinga vladalo je veliko interesovanje medija iz zemlje i sveta i akreditovano je 538 novinara, a među njima je i 220 novinara iz regiona i Evrope.

Na aeromitingu su se predstavili i u svetskim razmerama poznati avioni -"Jurofajter", "F 16", "Mig 29", "Alfa džet", kao i helikopter "Crni soko" (Black Havk).

Aeromiting je organizovan u okviru obeležavanja veka srpskog vojnog vazduhoplovstva, a učestvovali su i predstavnici Austrije, Bugarske, Danske, Italija Rumunija, Rusija, SAD, Slovenija Turska i Francuska sa svojim avionima i helokopterima.

Svoje delegacije su imale i Velika Britanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Švedska i Ukrajina.

U okviru aeromitinga je organizovana i izložba naoružnja i vojne opreme, a predstavila se domaća vojna industrija, razni vojni instituti i drugi privredni subjekti povezani sa vazduhplovnom tehnologijom.

Inače, srpsko vojno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana obeležavaju 24. decembar kao dan tog vida Vojske Srbije, u znak sećanja na isti datum 1912. godine kada je doneto rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande, sa sedištem u Nišu.

U to vreme Srbija je bila jedna od 15 država koja je imala vojno vazduhoplovstvo.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU SA AEROMITINGA OVDE

(old_image)
Srpski piloti oduševili u helikopterima "gazela" i "gama"

Piloti Vojske Srbije na helikopterima "gazela" i "gama" danas su na aeromitingu u Batajnici prikazali manevarske sposovnosti letilica koje se koriste prilikom podrške pešadiji.

Sudeći prema reakcijama punblike, izuzetno atraktivno bilo je spuštanje na male visine, čime se omogućava strelcima iz helikoptera da podrže pešadiju tokom terenskih borbi.

Komandant 714. protivoklopne helikopterske eskadrile, potpukovnik Predrag Nikolić, novinarima je rekao da su prikazani različiti manevri koji se izvode prilikom redovne obuke pilota helikoptera za dejstva u različitim uslovima.

Nikolić je objasnio da prikazani helikopterski manevri omogućavaju strelcima, smeštenim u kabinama letilica, da na pravi način pruže podršku jedinicama kopnene vojske.

Za pilote te eskadrile, smeštene na aerodromu "Lađevci" kraj Kraljeva, učešće na aeromitingu, poručio je Nikolić, predstavlja veliko zadovoljstvo i čast.

Piloti: Odličan aeromiting, sjajna publika

Danski i ruski piloti, Piter Valen i Stanislav Gordunov, ocenili su danas da je međunarodni aeromiting "Batajnica 2012" odlično organizovan i da su posebno zadovoljni načinom na koji ih je prihvatila publika.

Valen, koji leteo na avionu F16 poručio je da je aeromiting "sjajan", a da su za sve učesnike obezbeđeni "vrhunski uslovi".

"Aeromiting je divan, ljudi sjajni, a vreme savršeno", ocena je Valena.

U razgovoru sa predstavnicima medija Gordunov, pilot aviana "mig 29 M-2", izrazio je zadovoljstvo što ih je publika pozdravila burnim aplauzima i objasnio da je on prikazao "demonstracionu pilotažu" - veoma atraktivnu za gledaoce kojima predstavlja najveća zadovoljstvo.

Ruski pilot je objasnio i da je na batajničkom aeromitingu predstavljena nova verzija "miga 29", koji je jači i snažniji od prethodne letilice te ruske kompanije.

Pilot Vojske Srbije Miroljub Ristić, čija je solo tačka na avionu "orao" dobila najveći aplauz, zadovoljan je što su brojni posetioci, uglavnom mladi, uživali u programu.

Prema Ristićevom mišljenju, pilot "Eurofajtera" imao je najbolji nastup i objasnio da je to, verovatno, zbog karakteristika te letilice.

Italijanski piloti na avionu "Eurofajter tajfun", kao i danski letači na avionu F16 danas su u Batajnici svojim umećem oduševili mnogobrojne posetice međunarodnog aeromitinga kojim se obeležava vek srpske avijacije.

Tanjug

Pogledajte još