Odblokirano učešće Srbije na regionalnim skupovima

Instrukcija se odnosi na postupanje predstavnika državnih organa na skupovima posvećenim regionalnoj saradnji na kojima učestvuju predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini, saopšteno je iz Vlade.

Ova instrukcija obezbeđuje asimetrično predstavljanje privremenih institucija samouprave u Prištini, i njome je predviđeno da, pored table na kojoj je ispisano "Kosovo *" (Kosovo sa zvezdicom) u svim pratećim dokumentima tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom pominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu.

Ova instrukcija je doneta sa ciljem otklanjanja štete nastale odsustvovanjem predstavnika državnih organa sa regionalnih skupova. Odsustvovanjem sa regionalnih skupova, na osnovu obaveze proizašle iz prethodne instrukcije, predstavnici Republike Srbije bili su lišeni mogućnosti da na njima zastupaju državnu politiku prema Kosovu i Metohiji i interese Republike Srbije. Takođe, odsustvovanjem sa regionalnih skupova, Republika Srbija je imala direktne i indirektne ekonomske štete.

Predstavnici državnih organa obavezani su da kod domaćina skupova i predstavnika Evropske unije insistiraju na doslednoj primeni predstavljanja privremenih institucija samouprave u Prištini, bez isticanja zastave i drugih obeležja, a zahtevaće se i prisustvo predstavnika UNMIK-a.

U slučaju da predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini nisu predstavljeni u skladu sa ovom instrukcijom, predstavnici državnih organa Srbije napustiće skup uz pisani protest organizatoru.

Tanjug

Pogledajte još