Da li je instant seks OK?

LONDON - Najnovije istraživanje britanskih psihologa i seksologa kazuje da samo polovina anketiranih žena, koje su iskusile "zanos seksa za jednu noć", zaista rado odlazi u krevet "za jednokratnu upotrebu" sa totalnim strancem. Međutim, ostalih 46 odsto žena, prema istraživanju londonskog lista SAN (THE SUN), izjavilo je da su zažalile zbog svoje slabosti i nepromišljenosti jer su se posle toga "osećale prljavim".

Nasuprot njima, pokazuje istraživanje, gotovo 80 odsto muškaraca se gotovo bez razmišljanja upušta u "jednokratni seks".

Poznati britanski psiholog Andžula Mutanda ukazuje da postoji velika razlika u poimanjima seksa i celokupnih emotivnih odnosa između muškaraca i žena. Ona objašnjava:
"Muškarci ove odnose mogu da posmatraju razdvojeno tako da seks za jednu noć smatraju samo - seksom. A kad se on završi, odlaze u sledeću avanturu."

Međutim, kad su žene u pitanju, Mutanda ocenjuje da "najveći broj žena ne može u seks da se upušta bez bar minimalne emotivnosti, da odvaja seks od ljubavi ili bar neke vrste odanosti".

Muškarci, tvrdi ona, razmišljaju jednostavno: odlično, oboje smo želeli seks, ali ja jednostavno ne želim da se s njom oženim. S druge strane, žene u glavi stvaraju pravu
bajku: za većinu njih seks bi trebalo da bude nešto više - od seksa radi njega samog.

Zbog činjenice da su sa muškarcem podelile najintimnija osećanja, žene su sklone razmišljanjima - šta je seks uopšte značio i da li će negde odvesti. Mutanda naglašava da su joj mnoge žene tvrdile da "žale što su prema partneru u seksu za jednu noć pokazale nežnost, što su mu rekle: ja te volim, možemo li da se mazimo ujutru".

Mnoge žene, kažu psiholozi, pridaju previše značaja svojoj "slabosti" i često započinju ciklus suvišnih analiza svog postupka.

 - Čak i ako nas mozak logički upozorava "ja zapravo ne želim nikakvu vezu s ovim muškarcem", njegov emocionalni deo kaže - "da ali iz ove veze bi mnoglo da se rodi i nešto više"
ili "da li me odbacuje zato što više ne želi da se viđamo'
" - ukazuje Mutanda.

A onda, kažu analitičari, "žene su sklone da počnu da gledaju gotovo s prezirom na prijateljice koje tvrde da su srećne jer im je važan - samo seks". To je zbog činjenice da sve žene u glavi imaju gotovo istovetan scenario - da seks vodi ka ljubavi, a ljubav do braka i dalje...

 - Budimo iskrene prema sebi i suočimo se sa činjenicom: ako želiš seks sa ovim zgodnim i poželjnim dasom, logika beži kroz prozor. To je neka vrsta "instant zadovoljstva" jer slutimo da ćemo se osećati veličanstveno. Ali, dok se muškarac lako izbori sa lepotom tog "instant seksa" i hladno išeta iz sobe uz neobavezujući pozdrav "zdravo, vidimo se", žena odmah krene u analiziranje što to znači" - ističe Mutanda.

Mutanda takođe pokušava da ženama otkrije tajnu kako će ustanoviti da li je muškarac raspoložen samo za seks za jednu noć?
Nije vam dao svoj broj telefona niti je tražio vaš broj; Ni jednog trenutka nije hteo da razgovarate o daljim planovima; Nije vam zakazao novi sastanak za narednu nedelju; Izuzetno je neodređen, tvrdi da će biti otsutan duže vreme ili da je strašno zauzet;

A ako ste mislili da će ipak biti nade za "nešto više", ali da od toga nema ništa, naslutićete iz nekih njegovih postupaka. Kad se ujutru probudite a on vam jasno nagovesti da se više nećete videti, sledite sledeću taktiku:

Ako ste kod njega u stanu, idite u kupatilo, osvežite se a na odlasku mu kažite - "Bilo je veličanstveno, videćemo se ponovo"; Ako ste preduzeli mere za bezbedan seks i ako ste se oboje složili s tim, onda ne treba da brinete;

Zapamtite - oboje ste želeli istu stvar i dobili ste šta ste dobili; Ništa niste "investirali" u tu vezu i možete bezbrižno da je razvrgnete; Setite se takođe da ste se u njegovom stanu našli - iz čiste zabave; Poverite se najboljoj prijateljici, ali se ne poveravajte osobama koje bi mogle da vas kritikuju ili osude;

"Ako ste svesni da ćete se ujutru posle "istant seksa" osećati loše, zašto sledeći put ne probate "na brzaka" a zatim, bez reči i pozdrava, odete pre nego što se stvari iskomplikuju", glasi zaključak Andžule Mutande. 

(FoNet)
5. mart 2009.

Pogledajte još