Nagrade dale značaj problemima emigracije

BEOGRAD, 3. septembra 2012. (Beta) - Švajcarska spisateljica madjarskog porekla Melinda Nadj Abonji izjavila je u ponedeljak je njen roman "Golubije srce" posle proglašenja za knjigu godine na nemačkom jeziku u Švajcarskoj i Nemačkoj 2010, povećao značaj problema emigranata u tim zemljama.

Abonji je u razgovoru sa novinarima i čitaocima u knjižari Delfi u Beogradu, rekla da je tema emigracije u Nemačkoj i Švajcarskoj postala kompleksnija, nakon što su dve najprestižnije književne nagrade dodeljene tom romanu.

"Javnost i kritičari u većini su taj roman dobro ocenili, ali je bilo i onih da je knjiga namerno objavljena usred debate o tome da li u Nemačkoj ima previše stranaca. Kada sam 2004. počela da pišem knjigu, nisam mogla znati da će šest godina kasnije ta debata biti pokrenuta", rekla je Abonji.

Ona je rekla da je počela da piše roman u vreme velike kampanje za ukidanje pojednostavljene procedure sticanja švajcarskog državljanstva koju je u toj zemlji pokrenula najveća nacionalistička partija, jer je to vratilo teške uspomene njenog emigrantskog detinjstva.

Abonji je dodala da je roman "Golubije srce" u velikoj meri autobiografski jer slike koje u njemu opisuje na neki način optužuju i da zato nema prava da izmišlja, ali da elementi fikcije u kombinaciji sa činjenicama daju odredjenu napetost tom delu.

Pogledajte još