Ukusi jeseni na tanjiru

Nepravedno zanemarena “domaća banana” – bundeva - odličan je izvor vitamina, minerala i drugih važnih materija zimi. Ima malo kalorija a lako se vari. Bogata je biljnim vlaknima, posebno pektinom, pa veoma povoljno deluje na organizam.

Bundeva sadrži manju količinu belančevina, ugljenih hidrata i masti. Od vitamina, tu je karotin ili provitamina A, C, E i K vitamin, vitamini iz grupe B, i to B1, B2 i B6, zatim nijacin, folna kiselina. Od minerala, bogata je kalijumom (zbog čega ima isto tako povoljna svojstva kao i banana), fosforom, kalcijumom i gvožđem. Sadrži i pektin, celulozu, kao i druga biljna vlakna. Bundeva se preporučuje za redukcione dijete, jer meso bundeve ima samo 26 kcal na 100 gr, semenke 467 cal na 100 gr, a ulje od bundeve 879 cal na 100 g.

Recept za potaž od bundeve
:
Sastojci: 1kg bundeve, 1 glavica luk, 1 kašika začina C, 2 krompira, biber, so
Priprema: Bundevu očistiti od semenki i iseći na kockice. Luk i krompir očistiti. U dublju posudu naliti 1l vode dodati bundevu i luk kuvati oko 30minuta na laganoj vatri, pred kraj dodati začine i ispasirati sve zajedno. Služiti toplo. Dekorisati po želji.

Pogledajte još