Partizan pobedio Panatinaikos pred više od 20.000 ljudi

BEOGRAD, 5. marta 2009. (Beta-Fonet (old_image)) - Košarkaši Partizana pobedili su Panatinaikos sa 63:56 (12:13, 14:16, 15:11, 22:16), u utakmici petog kola Grupe G Evrolige, koja se igrala u Beogradskoj areni pred rekordnih 22.567 gledalaca.

Partizan su do pobede predvodili Uroš Tripković i Stefan Lazme sa po 12 poena, dok je Novica Veličković postigao 10, a Jan Veseli poen manje.

Na drugoj strani najbolji je bio Dimitris Dijamantidis sa 21 poenom, dok je crnogorski reprezentativac i bivši igrač Partizana Nikola Peković postigao 10, a Dušan Kecman nije bio među strelcima.

Večerašnja utakmica bila je bez većeg takmičarskog značaja jer su obe ekipe već obezbedile plasman u četvrtfinale najelitnijeg evropskog takmičenja.

Na večerašnjoj utakmici oboren je rekord Evrolige po broju gledalaca u tom takmičenju.

Čini se da se košarkaši Partizana na početku meča nisu najbolje snašli u karnevalskoj atmosferi u Areni, za pet minuta postigli su samo jedan poen. Panatinaikos je u sedmom minutu poveo sa četiri razlike (10:6). Nakon toga, "crno-beli" su uspeli da se vrate u igru i trojkama Milenka Tepića i Veličkovića izjednače na 12:12.

Partizan je prvi put poveo na početku druge četvrtine, poenima sa linije za slobodna bacanja Tripkovića (14:13), a nakon toga gosti su serijom od 14:3, uglavnom preko Dijamantidisa i posle trojke Kostasa Carcarisa poveli sa 27:17.

Posle mnogobrojnih grešaka sa obe strane "crno-beli" su i pored lošijeg šuta spolja, uspeli da do kraja prvog poluvremena smanje prednost grčke ekipe na tri poena (26:29).

Početkom treće deonice ekipe su se smenjivale u vođstvu, a u drugom minutu Šarunas Jasikevičijus zaradio je četvrtu ličnu grešku, a nakon toga klupa Panatinaikosa dobila je i tehničku, što su domaći iskoristili i poveli sa 30:29.

Posle izjednačene i tvrde igre Panatinaikos je prvi došao do nešto veće prednosti (od pet poena) i u sedmom minutu poveo sa 40:35.

Međutim, košarkaši srpskog šampiona su nakon toga serijom od 6:0 (četiri poena Žarka Rakočevića i dva Lazmea) došli do vođstva od 41:40.

Partizan je nastavio uspešnu seriju početkom četvrte četvrtine i poveo sa 45:40, a zatim i sa 50:42, a posle trojke Tripkovića, "zakucavanja" Veselija i dva poena Rašića, serijom od 7:0 (old_image)poveo sa maksimalnih 13 poena prednosti (57:44). Košarkaš Partizana Milenko Tepić je u 34. minutu utakmice napustio teren zbog povrede noge.

Panatinaikos je zatim uspeo da smanji prednost "crno-belih" na pet poena (55:60), uglavnom preko Dijamantidisa, koji je u tim trenucima postigao šest poena.

Utakmica je nakon toga ušla u "penal završnicu" ali je Partizan ipak uspeo da sačuva pobedu.

Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević ocenio je večeras da je njegova ekipa na utakmici protiv Panatinaikosa prevažišla određeni strah iz prvog poluvremena i u nastavku zasluženo stigla do pobede, koja predstavlja ne samo trijumf "crno-belih" već i košarke za Beograd i Srbiju.

"Jako kvalitetna utakmica, pre svega u odbrani. U prve dve četvrtine smo imali određeni strah verovatno kao posledicu obaveze prema navijačima koji su ispunili Arenu. U nastavku utakmice smo to prevazišli i pokazali da možemo da odigramo čvrsto i atraktivno", rekao je Vujošević na konferenciji za novinare posle utakmice.

"Atmosfera je bila predivna a Beograd je pokazao da je košarkaška prestonica Evrope", dodao je on.

Vujošević se posebno osvrnuo i na pisanje španskih medija koji su posle poraza Unikahe iz Malage u Beogradu spekulisali da će Panatinaikos, ako to bude potrebno, pustiti Partizan da pobedi na večerašnjem meču.

"Obe ekipe su večeras igrale sa mnogo energije i želele su pobedu. Međutim, bez obzira šta mi uradimo, postoje ljudi kojima naši rezultati smetaju. Ipak, mogu da im obećam da će im u budućnosti smetati još više", rekao je on.

Već sada je poznato da će protivnik Partizana u četvrtfinalu Evrolige biti aktuelni prvak Evrope CSKA iz Moskve, kojem je Vujošević prepustio ulogu favorita.

"Nismo favoriti protiv CSKA. Ovi momci su dosadašnjem ponašanjem i igrom i rezultatima skinuli sa sebe sve obaveze. Još ne znamo u kojoj hali ćemo igrati protiv njih, tek treba da sednemo i dobro razmislimo", rekao je on.

Vujošević je dodao da povreda Milenka Tepića ne bi trebalo da bude ozbiljnije prirode.

"Ne bi trebalo da je u pitanju ozbiljnija povreda. Prema prvim procenam naših lekara radi se o grču mišića, ali ostalo je da sutra obavi još neke preglede", rekao je on.

Trener Panatinaikosa Željko Obradović ocenio je da je njegova ekipa večeras izgubila pre svega zbog veoma loše igre u napadu.

"Počeli smo zaista dobro, ali kasnije nismo uspeli da iskoristimo skoro nijedan kontranapad. Imali smo dosta otvorenih šuteva koje nismo uspeli da iskoristimo, a i kriterijum suđenja u trećoj četvrtini apsolutno je bio neprimeren za Evroligu", rekao je.
(old_image)
Obradović je čestitao Partizanu na pobedi i plasmanu u četvrtfinale, kao i sjajnoj atmosferi koju su njegovi navijači napravili u Areni.

"Drago mi je zbog ovog spektakla, što su navijači napunili Arenu. Čestitam Partizanu na pobedi i na velikom uspehu koji su napravili plasmanom u četvrtfinale. Nama ostaje da pobedom u poslednjem kolu nad Malagom potvrdimo prvo mesto", rekao je on.

Na večerašnjoj utakmici u Areni oboren je rekord Evrolige po broju gledalaca - utakmicu je pratilo 22.567 ljudi.

U poslednjem kolu Top 16 faze Evrolige košarkaši Partizana gostuju u Rimu ekipi Lotomatike, dok Panatinaikos dočekuje Unikahu. 


Partizan:
Tepić 5 (4 sk, 4 as, 5 izg), Milošević, Rašić 5, Tripković 12, Veličković 10 (4 sk), Lazme 12 (4 sk, 3 bl), Aleksić, Vitkovac, Božić, Rakočević 6 (8 sk, 3 as), Veseli 9 (4 sk), Vraneš 4 (6 sk).

Panatanaikos: Kecman, Spanulis 9, Perperoglu, Batist, Focis 10 (8 sk), Hadživretas, Nikolas, Carcaris 3, Dijanatidis 21 (5 sk, 4 ukr, 3 izg), Peković 10 (5 sk), Šakota, Jasikevičijus 3

Pogledajte još