Južni tok ne prolazi kroz minirana područja

PARAĆIN, 3. septembra 2012. (Beta) - Trasa magistralnog gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju i njegovi delovi koji idu za Republiku Srpsku i Hrvatsku ne prolaze kroz područja koja su minirana posle 1990-ih godina ili koja su bombardovana 1999. godine, izjavio je u ponedeljak direktor Centra za razminiranje Petar Mihajlović.

Mihajlović je rekao novinarima u Paraćinu da su zahtevi "Gasproma" i "Srbijagasa" po pitanju bezbednosti izgradnje gasovoda "vrlo visoki".

"Imajući u vidu visoke standarde 'Gasproma' za izgradnju gasovoda trenutno se obavljaju radovi na tehničkom izvidjanju na trasi gasovoda 'Južni tok'", kazao je Mihajlović na obeležavanju petogodišnjice saradnje Rusije i Srbije u oblasti humanitarnog razminiranja.

On je rekao da je zbog bezbednosti angažovan i srpski Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi" koji obavlja geološka ispitivanja tla na dubini od šest metara, a Inženjersko tehnički centar za specijalne radove i ekspertize iz Sankt Peterburga proverava teren na teritoriji gde se vrše bušenja.

Pogledajte još