Električna cigareta oštećuje pluća

Iako bi trebale biti zdravija alternativa cigaretama, električne cigarete mogu ozbiljno oštetiti disajni sistem, otkrila je studija Univerziteta Atina.

E-cigarete uzrokuju otpor vazduha u plućima što znači da kardiovaskularni sistem dobija manje kiseonika nego inače pa se disajni organi mogu lako oštetiti, piše Daily Mail.

Taj otpor traje i do 10 minuta i izaziva trenutna oštećenja na plućima, potvrdila su istraživanja.

- Iako su potrebna detaljnija istraživanja, rezultati studije potvrdili su da e-cigarete prouzrokuju odmah vidljiva oštećenja na plućima nakon korištenja istih - objasnila je profesorka Kristina Graciou, predsednica Evropskog odbora za kontrolu duvanskih proizvoda.

Nema dokaza da su električne cigarete sigurnije od običnih, pored toga što marketinške tvrdnje govore. Najnovija istraživanja potvrdila su da su e-cigarete potencijalno opasne za zdravlje, dodala je Gracou.

E-cigarete koja isparavaju nikotinsku tečnost, a ne sadrže duvan, veliki broj ljudi koristi kako bi se rešili zavisnosti, ali stručnjaci tvrde da neke marke električnih cigareta sadrže visoke doze nikotina, koji se povezuje sa rakom.

Izvor: 24sata.rs

Pogledajte još