Požar na Tari pod kontrolom

Vatrena stihija u Srbiji traje već petnaest dana. Do sada je izgorelo 11.000 hektara trave, niskog rastinja, šuma. Požar na Tari, na vrhu Stolac, na granici sa Republikom Srpskom je pod kontrolom, potvrđeno je RTS-u u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije.

U dva bočna pravca, na tom brdu se ubrzano probijaju protivpožarne putevi, angažovano je 145 profesionalaca, dobrovoljaca i meštana,a vatrom je zahvaćeno više od 60 hektara šuma.

Noćas:

Tokom noćašnjih intervencija, kada se vatra naglo razbuktala, vatrogasci su uspeli da sačuvaju šest kuća u naselju Spasovjevići, sa dvadesetak stanovnika.

Evakuacije nije bilo, a planirana dejstva iz vazduha, onemogućava gust dim, koji je prekrio ovaj deo Tare. Na ostalim sektorima požar je lokalizovan, tokom noći nije bilo širenja vatre, a vatrogasno-spasilačke jedinice dežuraju.

Na Babinom Zubu u opštini Knjaževac gori 200 hektara šume.

Dramatično kod Surdilice i Vladičinog Hana

Dramatično je i kod Surdulice i Vladičinog Hana gde vatrogasci i meštani vatru zaustavili na 15 metara od kuća.

Požar koji je tokom vikenda zahvatio Babičku goru sa leskovačke strane proširio se sinoć prema Zaplanju. Procenjuje se da je u plamenu oko 200 hektara stoletne bukove šume.

Trenutno je najugroženije selo Gare u opštini Gadžin han, koje je na oko dva kilometra od požara. U gašenju požara, koji još nije pod kontrolom i širi se i dalje, učestvuje 10 vatrogasaca, 30 vojnika i žitelji ovog kraja. Zbog nepristupačnosti terena angažovana je poljoprivredna avijacija i ruski protivpozarni avion tipa "berijev".

Pogledajte još