Gastro šok: Dobro vam učinjelo!

Kad stranac dođe u našu zemlju, zna se šta ga čeka – splavovi, lepe devojke i ćevapčići. Ne zna da izgovori naziv hrane koju jede, ali zato trpa u usta kao lopatom Alije Sirotanovića: Karađorđeva šnicla, ražnjići, leskovački voz, mladenovačka jagnjetina...
Ko voli kašikom tu su kupus i pekarski krompir, a pre svega navedenog predjelo u vidu zlatiborskog kajmaka, sjeničkog sira, pršute i kulena. Za one koji vole da jedu a ne znaju šta jedu tu je krvavica, džigernjača i mnogi drugi specijaliteti iz Srema.

(old_image)

Fotografija: Mirjana Ristić

Ali, šta se dešava kada se uloge zamene, tj. kada Srbin-čovek krene na daleke pute i kada on biva ugošćen tamo negde gde se zaputio? Tada ljubazni domaćini pred dragog gosta iznose svoje specijalitete i đakonije u nadi da će ostati upamćeni kao dobri domaćini i da će gostu učiniti plezir.

Da napravim malu digresiju pre nego što krenemo na put. Pre par godina slogan crnogorskog turizma je bio "Dobro vam učinjelo". S obzirom da sam poreklom iz drugog oka u glavi, bilo me je sramota što ne znam šta to zapravo znači. A znači sledeće: gost dođe, domaćin pred njega iznese najbolju hranu koju u kući ima, gost se najede, zalije vinom i (da prostite) podrigne. E tu domaćin dobija potvrdu da je sve bilo kako treba i ponosno izgovara – Dobro vam učinjelo!
Miško, pali autobus! Krećemo na put!
Ako nas put nanese u Filipine bićemo počašćeni balutom. Balut je oplođeno pileće ili pačije jaje, sa polu-razvijenim ptičijim fetusom, naravno kuvano. Ovo je obrok pun proteina, a veruje se i da je afrodizijak.

(old_image)

Tajlanđani će nas dočekati sa tanjirima na kojima su prženi šiš-miševi. Kažu da je hrskav i da se jede uz neki umak, ali...

(old_image)

Jeli ste tunjevinu? Naravno da jeste, i to onu iz konzerve. Mislim da je retko ko od nas proverio kako zapravo izgleda ta riba. Međutim, u Japanu je jedan od najvećih specijaliteta oko od tune. Ne samo po restoranima, već i u domaćoj radinosti možemo biti posluženi ovim specijalitetom.

(old_image)

U Koreji će se naljutiti ako ne pojedemo hobotnicu... i to živu! To vam je kao da neki vaš gost odbije da pojede ćevapčić.

(old_image)

Ako mislite da su samo daleke zemlje ovako egzotične po hrani, prevarili ste se. U Italiji, tačnije na Sardiniji specijalitet je sir koji se dobija tako što fermentaciju ovčijeg mleka vrše crvi. Francuskoj se na tron piramide hrane penju prženi mravi, u Škotskoj postoji celi niz lokalnih delikatesa pa tako imamo lapkok – male pljeskavice od sobove krvi i raženog brašna servirano uz koštanu srž tog istog soba (za one koji ne znaju sob je jedna vrsta jelena).

I tako... Jeste li ogladneli? E pa birajte gde ćete i šta ćete da jedete.

I obavezno ono na kraju... pa da bude "dobro vam učinjelo", da se domaćin ne uvredi.

Prijatno!

Pogledajte još