Najsrećnije države na svetu

OECD je merila nivo zadovoljstva u 11 različitih kategorija koje uključuju obrazovanje, zdravlje i zaposlenost, dok su opšte zadovoljstvo svojim životom građani pojedine zemlje mogli označiti brojem na lestvici od 1 do 10.

1. Danska

Visoka zaposlenost koja obuhvata 73% građana i nizak procenat zaposlenih koji rade prekovremeno (1,92%) uveliko doprinose osećaju zadovoljstva kod Danaca.

2. Norveška

Od svih država uključenih u istraživanje, Norveška je financijski najsigurnija. Među sposobnom radnom snagom, 75% ih je zaposleno, a prosečno domaćinstvo ima godišnji raspoloživ dohodak od 30.645 USD.

Građani ove nordijske zemlje spadaju među najzdravije nacije, očekivani životni vek je 81,2 godina, a 80% građana tvrdi da je dobrog ili vrlo dobrog zdravlja.


3. Holandija

U Holandiji živi samo 0,68% zaposlenih građana koji rade duže od 50 sati nedeljno, a većina Holanđana je zadovoljna svojim zdravljem i ličnim dohotkom.

4. Švajcarska

Zaposlenost u Švajcarskoj iznosi 79%, očekivani životni vek je 82,6 godina i čak 87% građana izjavilo je da je zadovoljno svojim zdravljem. U Švajcarskoj je i visok procenat građana koji koriste računar i Internet.

5. Austrija

Financijska sigurnost jedan je od glavnih faktora zbog kog su Austrijanci zadovoljni. Prosečni godišnji dohodak iznosi 27.541 USD, dok 9,02% zaposlenih radi više od 50 sati nedeljno.

6. Izrael

Očekivani životni vek Izraelaca je 81,7 godina i 81% građana izjavilo da je dobrog ili vrlo dobrog zdravstvenog stanja. Ova zemlja ima nizak procenat gojaznih (13,8%), a 70% građana Izraela oseća se sigurno na ulicama u noćnim satima. Iako rade prekovremeno (18,92% radi najmanje 50 sati nedeljno), stepen zadovoljstva životom u Izraelu je visoka.


7. Finska

Građani Finske cene svoje slobodno vreme i dokolici posvećuju u proseku 14,9 sati dnevno. Samo 3,66% zaposlenih radi duže od 50 sati nedeljno, a u slobodno vreme Finci vole da posećuju saune kojih u ovoj zemlji ima više nego automobila.

8. Australija

Australija spada među najzdravije nacije, a očekivan životni vek je 81,8 godina. 85% Australijanaca tvrdi da je zadovoljno svojim zdravljem, dok je procenat nezaposlenih 4,9%.9. Kanada

Čak 88% građana Kanade tvrdi da je njihovo zdravlje dobro ili vrlo dobro. Isti procenat građana ima najmanje diplomu srednje škole, a 72% radne snage je zaposleno.

10. Švedska

Očekivani životni vek u Švedskoj je 81,5 godina. Ova zemlja ima i nizak nivo zagađenosti vazduha, a 97% Šveđana zadovoljno je pitkom vodom. Šveđanima je važno i slobodno vreme, a samo 1,28% zaposlenih radi duže od 50 sati nedeljno.

Izvor: She.hr

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.