Inflacija do kraja godine 10 odsto

BEOGRAD, 4. septembra 2012. (Beta) - Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) do kraja godine biće oko 2,5 odsto, a inflacija će na kraju godine biti izmedju devet i deset odsto, odnosno duplo veća od predvidjene, izjavio je u utorak ekonomista Vladimir Vučković.

On je na predstavljanju novog broja časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT) kazao da je od maja do jula pad industrijske proizvodnje u Srbiji bio oko 3,4 odsto ili u proseku oko 1,2 odsto mesečno što je "zabrinjavajuće", jer se posle dužeg perioda prvi put beleži tromesečni uzastopni pad.

Prema rečima Vučkovića, u preradjivačkoj industriji od maja do jula zabeležen je pad od šest odsto, dok je u tom periodu ostvaren i pad proizvodnje gradjevinske industrije, kao i proizvodnje električne opreme i prehrambene industrije što je novina.

Vučković, koji je i glavni urednik MAT-a, je naglasio da je najveći prosek zarada u ovoj godini ostvaren u junu, a da je u julu nominalno i realno prosečna zarada pala oko 2,7 odsto, odnosno bila je 41.180 dinara.

On je kazao i da je promet robe u maju opao za 1,5 odsto, a u junu za 5,7 odsto, odnosno da je prosečno mesečno u periodu maj - juli promet pao za 2,9 odsto.

Prema njegovim rečima ni u ostalim segmentima srpske privrede nema "dobrih signala" i prognoze privrednika na osnovu ankete su negativne i oni ne očekuju poboljšanje prodaje, odnosno, očekuju pogoršanje prometa robe i rast inflacije.

Pogledajte još