Festival animacije od 6. do 9. septembra

ČAČAK, 4. septembra 2012. (Beta) - Medjunarodni festival animacije "Animanima 2012" održaće se po šesti put u Čačku, od 6. do 9. septembra.

U glavnom takmičarskom programu učestvovaće 62 filma iz 21 zemlje, navodi se u saopštenju organizatora festivala Doma kulture u Čačku.

U okviru posebnih programa biće prikazane retrospektive filmova američke autorke DŽoan K. Grac i nemačkog autora Andreas Hikade, koji su članovi ovogodišnjeg žirija, kao i najnoviju produkciju španskih i nemačkih animiranih filmova.

Ove godine u okviru festivala prvi put će se održati i takmičarski program filmova za decu i mlade, u okviru koga će biti prikazano 18 animiranih filmova iz 13 zemalja. Organizatori su najavili i izložbu stripa srpskog autora Aleksandra Zografa.

Žiri u sastavu Džoan K. Grac (SAD), Andreas Hikade (Nemačka), Izabel Ergera (Španija) dodeliće ovogodišnji Grand prix festivala "Zlatni štift" za najbolji film.

Pored glavne nagrade biće dodeljene i Specijalna nagrda žirija, kao i nagrade za najbolju animiranu reklamu ili muzički video, za režiju, scenario, animaciju i dizajn zvuka.

Pogledajte još