Monti i Oland za podsticanje rasta

RIM, 4. septembra 2012. (Beta-AP) - Premijer Italije Mario Monti i predsednik Francuske Fransoa Oland izjavili su u utorak u Rimu da Evropa mora hitno da omogući oporavak ekonomije i stvaranje novih radnih mesta, u okviru šireg plana očuvanja evrozone.

Monti je kao dobar korak u tom pravcu istakao reforme koje je Italija sprovela kako bi tržište rada učinila fleksibilnijim i pozvao kompanije i sindikate da saradjuju u cilju smanjenja nezaposlenosti, koja je dostigla rekordan nivo u članicama evrozone.

Oland je rekao da je od francuske vlade tražio da što pre preduzme mere kojima će zaustaviti rast nezaposlenosti. U Francuskoj stopa nezaposlenosti raste već 14 meseci uzastopno, a trenutno je bez posla u toj zemlji tri miliona ljudi.

Monti i Oland su se tokom prethodnih nekoliko meseci zalagali za mere podsticanja ekonomskog rasta u evrozoni, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel zagovarala oštre mere štednje.

Dvojica zvaničnika su izjavili da će pratiti da li se radi na ispunjavanju obećanja datih na poslednjem samitu EU u junu. Lideri su se tada složili da se novac evropskog fonda direktno daje problematičnim bankama i da se u dugoročnom periodu stvori čvršća zajednica.

Pogledajte još