Kako psiha utiče na razum

Psiha upravlja našim ponašanjem, a korišćenje njene snage može pozitivno da se odrazi na sopstveni osećaj sreće. Bečki psiholog Julia Umek otkriva kako. Džordž Bernard Šo je govorio: „Postoje mnoge stvari koje nisu razumne, ali su ipak sasvim prirodne.“ Ne može se lako razumeti kako dolazi do odluka koje nisu zasnovane na razumu. Postavlja se pitanje ko ili šta donosi odluke. Da li „mi“ sami ili naša psiha? 

Mi doduše verujemo da učestvujemo u našim radnjama kao svesno, razumno biće koje misli, oseća i planira. Mi takođe verujemo da uviđanje stanja stvari i posledica koje proizilaze iz toga mogu da nas odvrate od nerazumnog delanja. Ali, mi stalno uviđamo da nas kroz život vode uglavnom naša osećanja i naša intuicija. Pogledajte pet mogućnosti za korišćenje snage psihe.

1. Sami sebe dobro upoznajte
Osmislite u vašem životu sve što je moguće tako da to radite rado, onda će vas podržati i snaga psihe. Najbolje ćete u tome uspeti ako u potpunosti utonete i predate se jednoj aktivnosti, tako će nastati dobar spoj mozga i psihe. Ko sam sebe u poslu doživljava važnim, a svoj posao smislenim i pritom još oseća da u profesiji može da upotrebi svoje posebne jače strane, biće srećniji od nekoga ko samo obavlja svoj posao.

2. Negujte vaša prijateljstva
Psiha voli društvo, pažnju, toplinu i srdačnost. Pozitivni društveni kontakti umanjuju stres i jačaju imuni sistem. Koristite svaku priliku da stupite u kontakt sa ljudima i stvorite prilike da nađete nove prijatelje.

3. Potražite unutrašnje zadovoljstvo
Psiha vam daje snagu da biste se rešili tereta iz prošlosti. To je neizostavni preduslov za zadovoljstvo. Smireno srce i zadovoljstvo imaju veze sa mirom. Pomirite se sa prošlošću, to će vas osloboditi za dobru budućnost. Izbegnite zauvek rečenicu koja će vas učiniti nesrećnim „da sam samo...“

4. Nemojte da zavidite
Nemojte se porediti sa drugima kojima je navodno bolje nego vama po nekom pitanju. Psiha najviše voli da se poredite sami sa sobom, kada sebi predočite koliko ste već postigli. Pogledajte u vaš život i pitajte se koliko ste već dostigli, naučili i savladali. Takve misli prijaju psihi i jačaju je. Što se duže i intenzivnije podsećate na vaše uspehe, to će se ovo dobro sećanje dublje urezati u svest i pozitivno će uticati na opšte zadovoljstvo životom.

5. Najjača snaga je ljubav
Ko s ljubavlju misli na druge, srdačno im se obraća, drugima pomaže, učiniće i samog sebe srećnim. Takav osećaj sreće najviše može da se razvije onda kada se ne priča o pruženoj pomoći ili se čak tajno pomogne. 

(Compress)
BEČ, 6. marta 2009.

Pogledajte još