Blic: DS usvaja Tadićev izveštaj, Đilas podnosi ostavku

Takav rasplet očekuje i Dragan Đilas, koji je poverio saradnicima da će posle prebrojavanja glasova podneti ostavku na mesto zamenika predsednika DS. Iako je podrška Đilasu i Bojanu Pajtiću među članovima GO porasla, nema kritične mase da se glasa protiv Tadićevog izveštaja, što bi automatski dovelo i do njegove smene. Izvor „Blica” iz vrha DS smatra da su šanse za preglasavanja minimalne.

- Niko nema nameru da na taj način smenjuje Tadića. Uostalom do sada nijedan predsednik nije tako smenjen - kaže naš izvor i napominje da bi najavljeni direktan televizijski prenos sednice mogao da obeshrabri mnoge koji bi imali da kažu nešto protiv izveštaja lidera partije. Ukoliko izveštaj zaista naiđe na odobravanje GO, u tom slučaju neće ni biti raspisivana vanredna izborna skupština, budući da će se podrazumevati da je predsednik dobio podršku za svoj rad i nastavak mandata.

Članstvo se nada da će vodeća trojka - Tadić, Đilas i Pajtić, naći rešenje i da u subotu neće biti većih unutarstranačkih lomova. Međutim, Đilas se poverio najbližim saradnicima da će u slučaju da GO bude izglasao Tadićev izveštaj podneti ostavku na mesto zamenika predsednika stranke.

- Đilas je sve izračunao, uzda se u beogradske odbore, vojvođanske i one koje čvrsto pod svojim okriljem u centralnoj Srbiji ne drži Dušan Petrović. Njega pritom ne interesuje inicijativa da se održi vanredna izborna skupština, jer bi to značilo da Tadić može ponovo da se kandiduje, a on ne želi na crtu sa njim. Njemu je u interesu da opštinski odbori predlože smenu, a zatim i izbornu skupštinu i da praktično u trci za predsednika nema takmaca - ističe naš izvor.

Ukoliko ovaj plan ne uspe, Đilas je spreman da napusti stranku i zatim osnuje novu. Da ova priča ima osnova, govori i podatak da članovi GO iz „Đilasove struje“ još nisu dobili instrukcije kako da postupaju na sednici GO 8. septembra.

Ješić: Očekujem ostavku Borisa Tadića Potpredsednik Vlade Vojvodine i član Demokratske stranke Goran Ješić izjavio je da očekuje da na predstojećoj sednici Glavnog odbora te partije predsednik demokrata Boris Tadić ponudi ostavku, nakon čega bi usledila programska i izborna skupština. - Komuniciram i sa Tadićem i sa Đilasom, ali svima je poznat stav Pokrajinskog odbora DS da očekujemo od predsednika Borisa Tadića da ponudi ostavku. Moja ideja je da se nakon toga zakaže programska skupština, a zatim i izborna - istakao je Ješić

Tokom ove nedelje očekuje se veliki broj sastanaka na najvišem stranačkom nivou, a njihov ishod umnogome će uticati na smernice koje će članovi GO dobijati. Sagovornik „Blica”, inače član GO blizak aktuelnom gradonačelniku, navodi da se očekuje da im se saopšti taktika, pa samim tim i kako će se ta struja izjasniti povodom Tadićevog izveštaja.

- Iako iskustvo pokazuje da u sukobu grada i centrale pobeđuje centrala, situacija je specifična jer je vojvođanski DS bliži beogradskom. Ipak, teško je poverovati da će se masovnije glasati protiv izveštaja - ističe izvor „Blica” uz napomenu da ne treba isključiti ni preletanja iz tabora u tabor ili kupovinu glasova.

Prema Statutu DS, vanrednu izbornu skupštinu može da zakaže predsednik stranke ili GO. Odluka o sazivanju skupštine objavljuje se mesec dana pre održavanja izborne skupštine.

(Blic)

5.9.2012.

Pogledajte još