Izduvajte nadutost stomaka

Nedovoljno žvakanje, brzo gutanje, ali i pričanje tokom jela glavni su uzroci nakupljanja vazduha u stomaku.

Ako gutate slabo sažvakanu hranu, gutate i vazduh koji će ostati zarobljen. Osim laganog žvakanja, nadutost čete sprečiti i ako jedete manje hleba i testenine. Skrob u tim namirnicama podstiče zadržavanje vode, što takođe izaziva neugodan osećaj nadutosti. Iz istog razloga bi bilo pametno da izbegavate i slanu hranu i slatka gazirana pića koja sadrže mehuriće vazduha. Iako sirovo povrće sadrži više hranjivih sastojaka, skuvate li ga, brže ćete ga svariti i spriječiti nadutost.

Osim slane, i masna, naročito pržena hrana usporava varanje i ostavlja osećaj težine u stomaku. Ali među najčešćim uzrocima nadutosti je intolerancija na laktozu, odnosno nemogućnost varenja šećera koji se nalazi u mlečnim proizvodima. Međutim, čak i kod onih ljudi koji nemaju taj problem, mleko često izaziva nadutost.

Iako su prokelj, repa, kupus, pasulj, sočiov, karfiol i brokoli na popisu povrća koje najviše uzrokuje nadutost, to ne znači da bi sasvim trebalo da ih izbacite iz ishrane. Jednostavno samo smanjite njihov unos i kombinujte ih s onim namirnicama koje ne izazivaju taj neugodni osećaj.

Fizička vežba bar 30 minuta na dan poboljšava varenje i istiskuje višak tečnosti iz tela. Međutim, nadutost ćete smanjiti i ako redovno jedete beli luk, ali i ananas i grejpfrut, koji takođe ublažava osećaj težine u organima za varenje.

Takođe, veoma važno - žvakanje žvaka “tera” vas da puno gutate pa tako usput progutate i mnogo vazduha, dok jogurt i mlečni proizvodi koji sadrže visoke koncentracije probiotika odnosno “dobrih” bakterija olakšavaju varenje i ubrzavaju metabolizam.

Pogledajte još