Otkazivanje sednice dokaz politizacije NBS

BEOGRAD, 5. septembra 2012. (Beta) - Poslanik Liberalno-demokratske partije (LDP) Bojan Djurić ocenio je u sredu da otkazivanje sednice parlamenta o izboru viceguvernera nije posledica loše organizacije već "opasan presedan i dokaz politizacije" Narodne banke Srbije (NBS) i ekonomske politike zemlje.

"Ako guverner NBS više nema prava ni da bira svoje najbliže saradnike, koji ne smeju biti nikakvi partijski vojnici, kako će onda NBS odlučivati i voditi ozbiljnu politiku lišenu brutalne partijske kontrole i sukoba medju strankama u koalicionoj vladi", naveo je Djurić u pisanoj izjavi agenciji Beta.

Prema njegovoj oceni, to što je jedna stranka nametnula političkog funkcionera za guverera, sada je otvorilo očekivanja kod drugih stranaka da viceguvernere postavljaju po partijskom ključu.

"Stranke vladajuće koalicije već nezvanično priznaju da se ne slažu sa predlogom guvernerke Tabaković i da se viceguverneri moraju birati na osnovu direktnog političkog dogovora medju strankama. To je ogoljeni pritisak na Narodnu banku", naveo je on.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović ranije je za sredu zakazao a onda i otkazao sednicu parlamenta na kojoj je trebalo da se izaberu viceguverneri NBS.

Pogledajte još