Promena Zakona o poljoprivrednom zemljištu?

BEOGRAD, 5. septembra 2012. (Beta) - Ministarstvo poljoprivrede Srbije razmišlja o izmeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu jer je njegova primena pokazala mnoge nedostatke, izjavio je u sredu resorni ministar Goran Knežević.

"Svakodnevno dobijam četiri do pet dopisa u kojim se stavlja primedba na taj zakon", rekao je on agenciji Beta i istakao da će država pokušati da zakon ispravi u najkraćem roku, kako bi poljoprivrednici znali na šta da računaju sledeće godine.

Knežević je kazao i da nije tačno da će gradjani Evropske unije (EU) od 2014. moći da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji, jer sve zemlje Unije još nisu ratifikovale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što znači da će "tek nakon toga i posle isteka roka od četiri godine oni (stranci) moći da konkurišu (za zemljište)".

"Do tada imamo vremena i sistemskim zakonima ćemo pokušati da regulišemo to pitanje. Poljoprivredno zemljište je veliki resurs koji ne smemo da rasprodamo, kao što smo rasprodali preduzeća", rekao je ministar.

Knežević je kazao i da od Evropske komisije još uvek nije zatražio da Srbiji produži rok za liberalizaciju uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Unije, ali je naveo da je o tome razgovarao u bilateralnim susretima sa predstavnicima pojedinih zemalja EU.

Pogledajte još