Organska hrana nije ništa zdravija od obične?

Iako postoji 30 posto manje šanse da je zagađena pesticidima nego neorganska hrana, organska hrana ipak sadrži hemikalije, potvrdili su američki naučnici sa Univerziteta Stenford na osnovu 237 prethodnih studija.

Uprkos ustaljenom mišljenju da je organska hrana zdravija od neorganski uzgojene, naučnici tvrde da za to nema dokaza. Ni povrće ni voće kao ni meso iz organskog uzgoja nije bogatije vitaminima i hranjivim sastojcima od neorganske hrane, piše "The Telegraph".

Naučnici su, takođe, otkrili da organski uzgojena hrana sadrži više azota, ali tvrde da je to najverovatnije posledica drugačijeg gnojiva i stadijuma zrelosti voća i povrća. Osim toga, organsko mleko i piletina sadrže više omega-3 masnih kiselina, ali to je potvrdilo tek mali broj studija, pa ne možemo sa sigurnošću tvrditi da je ono zdravije od neorganskog, istakli su.

- Ljudi bili trebalo da jedu više voća i povrća bez obzira na to kako je uzgojeno. Pozitivna strana organskog uzgoja je ta što se pri organskom uzgoju ne koriste sintetički pesticidi i hormoni - objasnila je Kristal Smit-Spengler, koja je rukovodila ovim istraživanjem.

Ovo istraživanje izazvalo je niz kritika američkog udruženja "Soil" koje promoviše organsku hranu. Oni tvrde da kod hrane neorganskog porekla, posebno piletine, postoji tri puta veći rizik od bakterija otpornih na antibiotike nego kod organski uzgojene hrane.

Da li biraš organsku hranu?

Izvor: 24sata.hr

Pogledajte još