Sirija postala teroristička država

ANKARA/KAIRO, 5. septembra 2012. (Beta-AFP/AP) - Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je u sredu da je Sirija postala "teroristička država", dok je egipatski predsednik Mohamed Morsi poručio sirijskom lideru Bašaru Asadu da ode s vlasti pre nego što to bude kasno.

Morsi je na sastanku šefova diplomatije arapskih zemalja u Kairu rekao da Asad treba da izvuče "pouku iz nedavne prošlosti" i ode s vlasti pre nego što to bude kasno, misleći na sudbinu autoritarnih režima koji su pali tokom "arapskog proleća".

Istovremeno, Erdogan je na sastanku svoje Partije pravde i razvoja (AKP) optužio "sirijski režim da je postao teroristička država" i dodao da Turska ne može sebi da dozvoli "luksuz da bude indiferentna" prema sukobu koji razara njenog južnog suseda.

Erdogan je ponovo osudio "masovne masakre" sirijskog režima nad svojim narodom. "Bašar je do guše u krvi" svojih sugradjana, kazao je turski premijer čija je zemlja primila više od 80.000 sirijskih izbeglica.

Sirijska vojska koja više od godinu i po dana nastoji da uguši pobunu u zemlji, u sredu je bombardovala pobunjeničke delove grada Alepa u kojima je poginulo 19 osoba uključujući i sedmoro dece.

Pogledajte još