Veštački nokti mogu ozbiljno da ugroze zdravlje!

- Najčešća neželjena rakcija na veštačke nokte je kontaktna alergija, odnosno alergijski kontaktni dermatitis. Testovima je dokazano da su akrilatni veštački nokti česti uzročnici ekcema na rukama, kaže dr Jelena Šarenac, za Novosti.

- Ponekad, ali ređe, može doći i do upale okolne kože nokta, distrofije i odvajanja nokta od ležišta. Jer, u pripremi se nokat često brusi više nego što je potrebno i tako se istanjuje prirodna nokatna ploča. Tu se zadržava voda i nakon stavljanja akrilata ili gela, ta vlaga teže isparava i stvaraju se idealni uslovi za razvoj patogenih bakterija i gljivica. Utvrđeno je da su dugi nokti leglo bakterija koje je klasičnim pranjem sapunima nemoguće potpuno ukloniti! Studije pokazuju da se na noktima gde je lak donekle otpao povećava broj bakterija. Čak su zabeleženi i slučajevi izbijanja infekcija u bolničkim uslovima gde su “glavni krivci” bili upravo veštački nokti - kaže dr Jelena Šarenac.

I lakovi za nokte nisu bezopasni. Najčešći alergen u njima je formaldehidna smola. Reakcija se može javiti u okolini nokta ali i na licu, kapcima, oko usta i vrata, a opisani su i slučajevi alergije na genitalnoj i perianalnoj regiji.

Često mazanje crvenog laka menja boju noktiju i čini ih žućkastim. A učvršćivači sadrže formaldehid koji može izazvati upalu kože oko nokta ili iritantni alergijski dermatitis, kao i odvajanje nokatne ploče od ležišta.

Trudnice i deca

Lekari savetuju da ne treba koristiti hemijske materijale za tretman noktiju u toku trudnoće. Prilikom porođaja, nokti ne smeju biti čak ni obojeni lakovima u boji. Deci se ne preporučuje upotreba bilo kakve kozmetike za nokte zbog neželjenih reakcija iako roditelji smatraju da tako mogu rešiti problem grickanja noktiju.

Pogledajte još