Slatka mapa Beograda

ČOKOLADA - Nova šetnja Beogradom polazi od Konaka kneginje Ljubice, gde će posetioci saznati više o pekmezu koji je kneginja pravila sa ćerkom, ali i o čokoladi koja se našla na Miloševoj trpezi. Potom se šetnja nastavlja ka Knez Mihailovoj, a zatim zastaje i kod Studentskog trga, gde se nekada nalazila pijaca.
- Program traje više od dva sata i u šetnji će na deset tačaka biti ispričane priče vezane za određene delove grada, pojedine istorijske periode i događaje, ličnosti i zanatlije, a osnovna ideja je da se kroz istoriju slatkiša prikaže susret Istoka i Zapada u našem gradu - kaže Jovo Anđić, autor i vodič programa „Slatki Beograd“, koji realizuje Centar za kulturne inicijative „Kultura“.
Osim istorijskih ličnosti, u šetnji će se pojaviti i neznane i znane alvadžije, kolačari, lecederi, bombondžije, bozadžije, salepdžije, doldrmdžije, cukerbekeri, poslastičari, a saznaće se i kako se nabavljao, a kako trošio šećer, odakle su stigli kakao i čokolada...
Tačka na slatkoj mapi Beograda je i „Kafe teatar”, nekadašnja poslastičarnica „Kod spomenika”, gde će zainteresovani čuti o omiljenoj doldrmi.
- U 19. i početkom 20. veku sladoled se još zvao doldrma i bio je veoma popularan, ali su pripreme zahtevale posebnu veštinu i izdržljivost - navodi Anđić.
Na Obilićevom vencu u Art Ival-ovoj galeriji čokolade isprobaće se kraljevski deserti. Baklava i pekmez od šljiva degustiraće se tokom šetnje, a za kraj je ostavljena čuvena torta „Moskva šnit”.


Ture će biti organizovane svakog vikenda do 21. oktobra. Polazak je u 11 časova ispred Konaka kneginje Ljubice, promotivna cena je 450 dinara, a svi zainteresovani treba da se prijave na broj telefona 066/056 906.

Pogledajte još