Začini sa lekovitim svojstvima

Za mnoge začine koje svakodnevno koristimo, ni ne slutimo koliko ta sitna zrnaca i listići mogu, ne samo da doprinesu našem boljem zdravlju, već da u velikoj meri pomognu u lečenju i ozbiljnijih bolesti, od raznih upala, pa sve do zloglasnog raka. Takvih začina je mnogo, a po izboru Covermagazina na listi najvažnijih, ali i najkorišćenijih na našem podneblju, našli su se sledeći začini:

Cimet

Cimet je bogat vrlo moćnim hranljivim sastojcima koji imaju antioksidantska svojstva čija je uloga da pomažu ćelijama u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidasti pomažu telu da se bori protiv raka, dijabetesa, senilnosti…

Cimet je i odlično sredstvo i za borbu protiv karidovaskularnih problema. Pomaže u regulisanju insulina što smanjuje nivo šećera u krvi. Koristan je i u prevenciji senilnosti - istraživanje koje je objavljeno 2011. godine je otkrilo da cimet može da pomogne u obnavljanju kognitivnih sposobnosti kod nekih životinja koje su imale problem s kretanjem.

Ovaj začin je lako uključiti u svakodnevnu ishranu jer odlično ide uz voće, čajeve i sokove. Nastojite da dnevno unosite pola kafene kašičice mlevenog cimeta.

Kadulja

Kadulja se obično koristi za ispiranje usta, ali novija istraživanja pokazuju da ne samo što ima protivupalno delovanje, nego da kod redovnog konzumirnja poboljšava memoriju i koncentraciju. Ona pomaže kod demencije i popravlja kognitivne funkcije.

Pored toga, kadulja je odlična za probavu, a pomaže i u borbi kod simptoma menopauze poput crvenila i prekomernog znojenja.

Nekoliko puta nedeljno popijte čaj od kadulje ili nekoliko puta u salatu dodajte četvrtinu kafene kašičice sušene kadulje.

Timijan

Istraživanje sprovedeno 2004. otkrilo je da je ulje timijana zbog svojih antimikrobnih svojstava posebno korisno kod trovanja hranom, a koristan je za probavu, smanjuje gasove i druge nelagodnosti organa za varenje.

Tri puta nedeljno dodajte četvrtinu kafene kašičice sušenog timijana u neko jelo.

Đumbir

Đumbir se veoma mnogo koristi u Americi, i svima su poznati njihovi kolačići od đumbira (Ginger Cookies). Đumbir je poznat kao sredstvo za borbu protiv mučnine, ubrzavanje varanja, i uopšte olakšava probavne tegobe.

Đumbir je jak i trebalo bi ga uzimati u vrlo malim količinama, ali svakodnevno.

Ruzmarin

Ruzmarin se još od antičke Grčke povezuje s memorijom, kada su studenti nosili ruzmarin dok su se spremali za velike ispite. Moderna naučna istraživanja su otkrila da određeni sastojci ruzmarina štite mozak od slobodnih radikala i smanjuju rizike moždanog udara i Alchajmerove bolesti.

Ruzmarin možete dodavati u umake i raznorazna jela, ali nemojte da preterujete u količini. Ruzmarin bi trebalo da izbegavaju trudnice jer se u nekim krajevima koristio kao sredstvo za izazivanje pobačaja.

Bosiljak

Bosiljak se obično povezuje s medieranskom kuhinjom, ali zapravo dolazi iz Indije, gde se tradicionalno koristi za lečenje astme, stresa i dijabetesa.

Bosiljak ima snažna antimikrobna svojstva, a bori se protiv vrlo otpornih mikroba, na primer ešerijije koli. Bosiljak je takođe odličan izvor beta karotena koji se pretvara u vitamin A, kao i magnezijuma, gvožđa i kalcijuma

Tri puta nedeljno dodajte kafenu kašičicu bosiljka u neko jelo.

Ljuti feferoni

Prema arheolozima, ljudi koriste ljute feferone već 10.000 godina. Otkriveno je kako u ljutim papričicama postoje supstance koje olakšavaju bol kod glavobolja, artritisa i još mnogih  hroničnih problema. Takođe, feferoni su odlični u borbi protiv nekih tipova raka. Ako ne volite čili ukus, znajte da već sasvim male količine, na primer osmina kašičice naseckanih feferona imaju pozitivno dejstvo.

Pogledajte još