Vlada ukida agencije zbog uštede

Najavljeno je da će Vlada odlučivati o 20 državnih regulatornih tela čije postojanje treba preispitati, prenosi B92.

Iako je bilo reči da je listu koja se pojavila u javnosti, sačinilo Ministarstvo finansija u tom ministarstvu to demantuju.

Na spisku su agencije mahom nastale u poslednjih desetak godina, ali i firme koje postoje i više decenija, među kojima i "Plovput".

Ono što je kontrola letenja za vazdušni saobraćaj to je ova tabla za sve one koji plove rekama. Sa ovog mesta prate se svi brodovi koji krstare međunarodnim rekama Dunavom, Savom i Tisom. Ipak pitanje je koliko će se dugo to raditi, jer pitanje da li će "Plovput" i dalje postojati.

"Po tim kriterijumima koji su tamo dati mi ne ispunjavamo nijedan. Mi, pre svega, nismo agencija već direkcija, posebna organizacija Vlade Srbije. Ona je osnovana zato što je potrebna Vladi, odnosno državi. Svi naši finansijski tokovi su potpuno transparentni i prolaze kroz Upravu trezora. Obaveza zemlje je da ima ovakvu instituciju", kaže Žaneta Ostojić Barjakatević, direktorka "Plovputa".

Ta obaveza postoji više od 60 godina koliko je na snazi Beogradska konvencija koja obavezuje zemlje potpisnice da osiguraju bezbednu plovidbu.

Pored "Plovputa" preispitivaće se neophodnost poslovanja još 19 organa. Između ostalih na spisku se našla i Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova. To će, prema mišljenju sindikalca, uticati na zdravstvo.

"Mi moramo da radimo stručno sa sertifikatom ili bez njega. Ipak, sertifikat daje sigurnost pacijentu da je ta ustanova pod nadzorom nekog višeg tela koje praktično čine zdravstevni profesionalci najvišeg ranga, koji su obučeni da prepoznaju manjkavosti zdravstvenog sistema, odnosno pružanje usluga u nekoj zdravstvenoj ustanovi", objašnjava Radmila Obrenović iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Beograda.

Sve agencije, regulatorna tela koja su se našla na ovom spisku nisu zvanično obaveštena o tome da je njihovo dalje poslovanje dovedeno u pitanje, već su to saznali iz medija.

Iako je prvobitno bilo reči da je spisak sastavilo Ministarstvo finansija i privrede oni to demantuju i tvrde da svako treba da napravi procenu ko je u njihov resoru višak. U njihovom su Uprava za igre na sreću i Devizni inspektorat.

Pogledajte još