Obrati pažnju! Prati se svako ko skida torente!

Digitalni detalji razmenjivača fajlova koji koriste veb sajtove poput Pirate Bay, praćeni su u roku od samo tri sata nakon preuzimanja popularnog filma, muzike, e-knjige ili softvera i jedinstvene adrese njihovih kompjutera su sačuvane kao "dokazi iz prve ruke“, pokazuju rezultati trogodišnje studije sprovedene pri Univerzitetu u Brimingemu.

Mnogo je verovatnije da će vaš kompjuter biti "špijuniran" ako pribavite piratsku verziju poslednjeg Betmena, nego ako skidate neobičan italijanski postmodernistički umetnički poster. Studija, koju je predvodio Dr Tom Kotija, pokazuje da je praćenje uzrokovano popularnim sadržajem, ali ono izostaje kada dokumenti sadrže manje popularne stvari.

Korisnici BitTorrent-a, naprednog sistema za kopiranje fajlova koji dozvoljava ljudima preuzimanje fajla u fragmentima od mnogobrojnih korisnika radije nego kopiranje sa jednog izvora, mogu biti praćeni čak tri godine.

Tim stručnjaka je došao do otkrića programiranjem sopstvenog softvera koji se ponaša kao klijent BitTorrent-a i prati sve konekcije sa njim.

Deset kompanija za monitoring su identifikovane tokom istraživanja, ali je nejasno šta rade ili planiraju da rade sa pribavljenim informacijama. Spekuliše se de će detalji biti arhivirani u očekivanju intenzivnijeg sudskog progonjenja onih koji umnožavaju fajlove.

Međutim, skreće se pažnja na to da direktno praćenje, u formi u kojoj sad postoji, ne može da obezbedi ubedljiv dokaz o kršenju autorskih prava. Monitoring se, sa druge strane, može sprovoditi i radi poboljšavanja softvera za razmenu dokumenata.

S obzirom na to da je samo jedno preuzimanje dovoljno da privuče pažnju agenciju za monitoring ka podacima krivca, broj onih koji razmenjuju fajlove na ovakav način pokazaće se kao ogroman.

Izvor: BizLife

Pogledajte još