I dalje bez opšteg sporazuma rudara u Južnoj Africi

JOHANESBURG, 6. septembra 2012. (Beta-AP) - Uprava rudnika u Južnoj Africi u kojem je policija ubila 34 radnika u štrajku potpisala je u četvrtak sporazum s glavnim sindikatima, ali neki od sindikata i štrajkači i dalje odbijaju da ga potpišu.

Ovo odbijanje, koje umanjuje izglede da će biti potpisan sporazum kojim bi trebalo da se otvore pregovori o platama kako bi se završio jednomesečni štrajk, usledilo je pošto su strajkači juče zapretili da će ubiti radnike i upravu koji ignorišu njihov protest.

Štrakači koji su obustavili rad u rudniku Marikana rekli su da pristaju jedino na to da uprava rudnika, kompanija Lonmin PLC registrovana u Londonu, ispuni njihov zahtev o minimalnoj plati od 12.500 randa (1.560 dolara).

Portparolka Lonmina Sju Vej rekla je da je danas bilo mirno u oknu Kari, gde je oko 2.000 strajkača i njihovih pristalica pretilo da će ubiti one koji im se ne pridruže u protestu. Rudnik Kari je treći proizvodjač platine u svetu.

Sredinom avgusta policija je u nastojanju da okonča štrajk ubila 34 rudara, ranila 78, a uhapsila 78 štrajkača. Policija je saopštila da je delovala u samoodbrani kada je napala rudare koji su uglavnom bili opremljenji mačetama, štapovima i kukama.

Lokalni mediji su preneli izjave preživelih tog napada da je na rudare pucano kada su pokušali da se predaju i preneli da autopsije pokazuju da je na rudare pucano iz blizine u ledja pošto su pokušali da pobegnu.

Pogledajte još