Vlada Divljan i "Nevladina organizacija"

U manje-više standardizovanoj koncertnoj ponudi Beograda za 8. mart (Željko Samardžić, "Garavi sokak"), ovoga puta je iskočila jedna „premijera“, bar kada je Dan žena u pitanju. Za razliku od prošlih godina, priliku za dobar provod dobili su i oni koji nostalgiju i emocije vole da uviju u rokenrol foliju – to im je omogućio Vlada Divljan i njegova „Nevladina organizacija“.

Nije mnogo vremena proteklo od poslednjeg Divljanovog druženja sa beogradskom publikom na splavu „Povetarac“, tek šest meseci. Ipak, Dom omladine je nešto drugo – hram rokenrola, i sinoć je bio dupke pun.

Osećaj je već oko 21 sat bio nepogrešiv – čeka nas sjajan koncert. Dvadesetak minuta kasnije, večiti dečak Vlada Divljan reče:
Drage Beograđanke, ovo je vaše veče, srećan vam najveći praznik među praznicima“, i zasvira, uz svoje stare prijatelje i saborce Zdenka Kolara, Borisa Bunjca, Sašu Šandorova i Marka Milivojevića, najprikladniju pesmu za uvod u osmomartovski koncert – „Radostan dan“. Da je raspoložen za šalu Divljan je pokazao već posle druge pesme „Jedina“ upitavši publiku da li želi još ili može odmah da se pređe na bis.

Ubrzo je kocert, bar na kratko, poprimio i svečarski karakter. „Sve političke partije imaju svoju slavu, pa se tome priključuje i Nevladina organizacija“, rekao je „Divljan. „Uzećemo upravo 8. mart za datum, slavićemo svetu Klaru Cetkin, ili Klarindan“. Setio se Vlada i jedne godišnjice, slavili su je juče Divljanov stari drugar i saradnik, Gile iz „Orgazma“, i njegova Marina. Posvetio im je baladu „Odnesi me“, nastalu u periodu kad je i Gile bio u Vladinoj ekipi, tada pod imenom „Old Stars Bend“.

Došlo je vreme da se akustična gitara zameni električnom, uz čuvenu, kontroverznu „Retko te viđam sa devojkama“ – ovoga puta, izostao je uz nju tematski sličan, šaljivi „gej-narodnjak“ koji je Divljan svirao u poslednje vreme. Poštovanje prema beogradskoj publici iskazano je, između ostalog, i time što je osvežen repertoar u odnosu na svirku na „Povetarcu“. Prvo iznenađenje je bila poletna „Pruža“, hit sa nekad vrlo popularnog albuma „Lutka koja kaže ne“ koji su snimili Vlada, Gile, Piko i Švaba. Nismo se nadali ni pesmi „Ne dozvoli“ – u pitanju je Divljanova numera kojiu je svojevremeno snimio ženski bend iz Opatije „Kakadu luk“, a mnogo godina kasnije obradila „Eva Braun“. „Kakadu luk, srećan vam 8. mart, gde god da ste“, nije zaboravio da kaže Divljan.

Nije to bio jedini „kaver“ – uživalo se sinoć u Domu omladine i uz čuvenu „Baladu“ Indeksa, i „Da li znaš da te volim“ grupe „Tajm“. Zanimljivo je bilo čuti kako novotalasni heroj interpretira klasike bendova drugačijeg profila koji su svojevremeno ili nestali ili bili potisnuti u drugi plan upravo pod naletom panka i „novog vala“.

Finiš pred prvo spuštanje zavese protekao je u znaku hitova „Idola“ – „Ona to zna“ i „Malena“. Nisu se stari asovi štedeli ni na bisu – dva puta su ponovo izlazili, čak devet pesama odsvirali. Tek kada je Divljan, na kraju „Maljčika“ uzviknuo „Konjec“, svetla su se upalila.

Poručio je Vlada na kraju još nešto: „Vidimo se za godinu dana“. Držimo ga za reč. Beograd ima sve više „tradicionalnih koncerata“, neka nastupi Vlade Divljana i „Nevladine organizacije“ za 8. mart postanu još jedna lepa tradicija.

Tekst: Milan Ćunković
Foto: Marko Risović

Pogledajte još