Kolarević u ingerenciji Vlade

BEOGRAD, 6. septembra 2012. (Beta) - Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Miroslav Tasić izjavio je u četvrtak da je to ministarstvo dobilo zahtev za smenu pomoćnika ministra Dragana Kolarevića, ali da nije bilo razgovora o njegovoj odgovornosti ili nekom pokretanju postupka.

Tasić je agenciji Beta rekao da je u Ministarstvu kulture i informisanja pročitan i Kolarevićev tekst zbog kojeg je predsednik Demokratske stranke Boris Tadić zatražio njegovu smenu, i da posle toga nije bilo reči ni o pokretanju postupka, niti o bilo kakvim procesima.

"Jednostavno, smatramo da dijalog mora da postoji. Jedan čovek može da iznese svoje stavove, a drugi da ih kritikuje, ili da se saglasi sa njima. Ovog puta radi se o dvoje ljudi na istaknutim mestima. Ali zašto oni ne bi seli za jedan sto i razgovarali?", rekao je Tasić.

On je dodao da bi Tadić i Kolarović trebalo da razgovaraju i da iznesu svoje argumente, a da Ministarstvo kulture i informisanja nije nadležno za postavljenja (državnih službenika) i da ne može preuzeti ingerenciju Vlade Srbije.

"Ako postoji tako snažna inicijativa, a Tadić je ipak predsednik najveće opozicione stranke i njegove reči imaju težinu, sigurno je da će oni u sadašnjoj vladi čuti tu reč. Onaj ko je postavio Kolarevića, on će o tome i razmišljati", rekao je Tasić.

On je dodao da su to Ministarstvo i kabinet ministra tek počeli da rade i da najpre treba da se vidi kako Kolarević radi svoj posao na koji je postavljen.

Predsednik DS-a Boris Tadić tražio je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima smenu pomoćnika ministra kulture Dragana Kolarevića, zbog njegovog autorskog teksta "Vreme je za prvi srpski kulturni ustanak", objavljenog pre skoro mesec dana.

U tom tekstu Kolarević je objavio spisak velikog broja javnih ličnosti koje je naveo kao "nosioce i izvršioce pogubne antisrpske politike u Srbiji".

Pored ostalih, na spisku se pominju Zdravko Čolić, Momčilo Bajagić, Dejan Mijač, Slobodan Šijan, Mira Banjac, Gordan Kičić, Branislav Trifunović, Radoš Bajić, Vojislav Brajović, Svetozar Cvetković, Predrag Ejdus, Branislav Lečić, Branko Cvejić, Tihomir Stanić i mnogi drugi.

Na spisku su i Lazar Ristovski, Vjera Mujović, Tanja Mandić Rigonat, Milena Šešić, Biljana Srbljanović, Jovan Ćirilov, Timoti Džon Bajford i drugi umetnici koji su tokom predizborne kampanje podržali DS i Borisa Tadića i Liberalno demokratsku partiju i Čedomira Jovanovića.

U izjavi dostavljenoj medijima, Tadić je naveo da zalaganje Dragana Kolarevića za revoluciju kulturne politike "predstavlja izraz opasne namere obeležavanja pojedinaca sa ciljem uskraćivanja osnovnog prava na slobodu mišljenja i političkog izbora".

"Sastavljanje spiskova 'nosilaca i izvršilaca pogubne antisrpske politike' sa imenima i prezimenima istaknutih kulturnih poslenika je skandalozan, anticivilizacijski čin koji je u najstrašnijem obliku već vidjen u istoriji u doba nacizma", ocenio je Tadić u pismu.

1

Pogledajte još