Big mek se izvukao na sudu

NJUJORK - Korporacija "MekDonalds" izvojevala je značajnu pobedu jer je jedan federalni sud odbacio tužbu da su big MEKS, prženi krompirići i ostali specijaliteti najvećeg lanca brze hrane u svetu krivi za preteranu gojaznost kod dece.

Jedan sudija njujorškog Oblasnog suda presudio je ovih dana da tužitelji "MekDonaldsa", uključujući i tinejdžera teškog 200 kilograma koji je izjavio da svakog dana jede u "MekDonaldsu", nisu uspeli da dokažu da mušterije najvećeg lanca restorana brze hrane u svetu "nisu bili svesni činjenice da jesti previše "MekDonaldsovih" specijaliteta može biti nezdravo".

Ipak, sudija nije kompaniju kompletno oslobodio:
aludirajući na najnoviji hit brze hrane, čiken meknugets, koji je nazvao "frankeštajnovskom kreacijom" jer se pravi od sastojaka koji se ne koriste u domaćoj kuhinji, sudija je posavetovao tužitelje da mogu podići novu tužbu.

On im je sugerirao da pronađu način da dokažu da "posetioci restorana brze hrane nemaju pojma šta se zapravo nalazi u njihovom obroku ili da su sastojci postali škodljivi zbog načina pripremanja".

Po sudijinom obrazloženju, "teško je povući liniju između lične i društvene odgovornosti za zaštitu pojedinca".

"U izricanju presude rukovodio sam se principom da ne može postojati krivična odgovornost u slučajevima kad se konzumiraju hamburgeri i drugi proizvodi brze hrane - sve dok potrošači nisu svesni opasnosti od uzimanja takve hrane", naglasio je sudija Džejms Sviti u izjavi za "Njujorker".

Ali, upozorio je on, "ako potrošači znaju za opasnosti koje nosi konzumiranje brze hrane, oni ne mogu kriviti "MekDonalds" ako su se odlučili da utole glad nekim od njegovih proizvoda".

Advokati su tužbu protiv "MekDonaldsa" podneli u ime gojazne dece koja su se hranila u dva restorana u njujorškom predgrađu Bronks. Jedan od oštećenih je i 15-godišnji dečak koji teži 200 kilograma i boluje od dijabetesa jer je od šeste godine svakog dana jeo "MekDonaldsove" specijalitete.

Iako se očekuje da će advokati ponovo tužiti kompaniju, presuda sudije Svitija na kratko je donela olakšanje proizvođačima brze hrane koji, ipak, strahuju da će brza hrana postati treća meta veštih advokata - posle azbesta i cigareta.

Tužbe će, najverovatnije, obuhvatati "nespecifikovanu štetu" i kriviti "Mek Donalds" za zdravstvene probleme koji uključuju dijabetes, koronarne i srčane tegobe, visok krvni pritisak i povišen holesterol.

U obrazloženju odbijajuće presude protiv "MekDonaldsa", sudija je podsetio da Amerikanci svake godine potroše više od 110 milijardi dolara na brzu hranu, a neka istraživanja pokazala su da svakog dana svaki četvrti žitelj SAD poseti - restoran brze hrane.

(FoNet)
mart 2009.

Pogledajte još