Izložba Bekim Fehmiu - Bogatstvo izgubljeno u tisini

BEOGRAD, 6. septembra 2012. (Beta) - Dokumentarna izložba na kojoj je hronološki prikazan život poznatog jugoslovenskog filmskog i pozorišnog glumca Bekima Fehmijua, od najranijeg detinjstva do poslednjih godina njegovog života, otvorena je večeras u Domu omladine Beograda.

Na izložbi "Bekim Fehmiu - Bogatstvo izgubljeno u tišini" prikazani su detalji iz njegove bogate glumačke karijere, kao i svedočanstva o njegovim etičkim, intelektualnim i humanističkim stavovima.

Izloženi su njegovi originalni rukopisi, tekstovi, plakati, nagrade, priznanja, fotografije iz filmova u kojima je igrao, ali i one iz privatnog života.

Na izložbi su postavljeni opasač, pištolj i ogrlica koje je Bekim Fehmiu nosio u italijansko-američkom filmu "Dezerter" iz 1971. godine i drugi predmeti medju kojima je i akvarel na kome je portret njegove supruge, glumice Branke Petrić, iz 1975. godine.

Prikazani su i novinski intervjui koje je Fehmiu dao od 1967. do 2001. godine, delovi knjiga, dokumenti iz ličnog života, tonski i video zapisi.

Novinar Teofil Pančić rekao je na otvaranju izložbe da je Bekim Fehmiu od onih ljudi koji su svojim likom, govorom, glumom i umetnošću odredili odrastanje niza generacija u zemljama bivše Jugoslavije.

Kustos Nevena Negojević rekla je da izložba predstavlja mozaik, jer su izloženi različiti materijali kroz koje može da se sagleda život Bekima Fehmiua i to ne samo kada je reč o njegovoj profesionalnoj karijeri.

Izložbu u Domu omladine je otvorila njegova supruga Branka Petrić.

Pogledajte još