Zbirka porodice Vujošević

U Prodajnoj galeriji „Beograd“ u okviru projekta - serije izložbi „Iz privatnih kolekcija“, u petak, 6. marta svečano je, a ipak još više u prijateljskoj i krajnje spontanoj atmosferi otvorena izložba „Zbirka porodice Vujošević“. Izložba možete pogledati do 24. marta 2009. godine.

„Prepoznavanje likovnih vrednosti“ - značajan vid delovanja u kulturi - naslov i podnaslov teksta Zdravka Vučinića, istoričara umetnosti i autora izložbe, u odličnom katalogu, koji vam preporučujemo, već je dovoljan i jasno ukazuje na poentu. Duško Vujošević, iskren poštovalac i veliki zaljubljenik u umetnost, sa puno ljubavi i strpljenja pažljivo i odmereno gradi zbirku. Sakuplja poštujući pravila i etiku kolekcionarstva u najboljem smislu duge istorizovane tradicije ove oblasti u koju se samo veliki upuštaju, i tako je nastala i nadograđuje se kolekcija umetničkih dela, kojoj i mnogi muzeji mogu pozavideti, naravno ne toliko po kvantitetu, mada i njega ima, koliko po kvalitetu. 

Za izložbu, može se slobodno reći jednu od najvećih po značaju u dužem proteklom nizu likovno zanimljivih godina, što zaista znači u jakoj konkurenciji, sačinjen je izbor reprezentativnih dela najznačajnijih predstavnika srpskog slikarstva dvadesetog veka: Petar Lubarda, Sava Šumanović, Petar Dobrović, Jovan Bijelić, Zora Petrović, Milo Milunović, Marko Čelebonović, Ivan Tabaković, Leonid Šejka, Ljubica Cuca Sokić, Miodrag Dado Đurić, Stojan Ćelić, Petar Omčikus, Aleksandar Tomašević, Ivan Radović, Nedeljko Gvozdenović i Vojislav Vojo Stanić.

Kada ovim imenima dodamo da je izložbu otvorio profesor Ratko Božović, biranim rečima, ne skrivajući oduševljenje i pohvale za predanog kolekcionara, i sa slikama koje ne samo da su značajne za srpsku umetnost i kulturu, već se jasno oseća duhovna veza između dela-autora-kolekcionara i  prenosi uzvišena osećanja na pravog posmatrača (vlasnika- uživaoca). Ostaje nam samo da se nadamo da posle Pavla Beljanskog, Rajka Mamuzića... i sada Duška Vujoševića naša likovna scena može računati osim na dobre umetnike, i na prave entuzijaste, koji pravilno razumevaju vrednosti umetničkih dela - sakupljajući ih u lepe zbirke i predstavljajući ih publici. 

Publika, koje je bilo oko 22.500... (šalim se, to je broj kojim su Dule i Partizan postavili novi evropski rekord na jednoj košarkaškoj utakmici, mada smo i ovde bili tu oko nekih rekorda), došla je što zbog umetnosti (to su oni pravi i iskreni zaluđenici - pardon zaljubljenici), što zbog Duleta, Partizana, košarkaša... Ma i ti su u redu... Samo smo zaboravili u uzbuđenju da ponesemo zastave, baklje... I ništa nismo razbili i nikoga nismo istukli, ni jednog zvezdaša (mada sledeći put ne garantujem...), ali biće, nadamo se još prilika za ovakve spektakle: Ole- ole- ole... šampione... Dođi, Zvezdo, da vidiš izložbu- izložbu- IZLOŽBU... 

Velika i značajna izložba (ovo namerno podvlačim još jednom), i bili smo na otvaranju, i sretni i zadovoljni, punog srca pričamo kako nam je bilo, ostaje samo da vam još jednom preporučimo i da, naravno, i sami još jednom odemo, da u miru uživamo. 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još