Božićna priča

Film je prikazan u glavnom programu Kanskog festivala 2008..

Abel i Žuno imaju dvoje dece, Žozefa i Elizabetu. Žozef je žrtva retkog genetskog oboljenja i njegova jedina nada je transplantacija koštane srži. Pošto Elizabet nije kompatibilna, njegovi roditelji odlučuju da začnu još jedno dete ne bi li spasli svoga sina. Na nesreću, ni mali Anri nije mogao da pomogne svom bratu, i Žozef umire u sedmoj godini.

Prošle su mnoge godine, ali se porodica nikada nije oporavila od ove tragedije. Vremenom, porodične veze postaju sve nategnutije, naročito između Elizabete, autoritarne glave porodice, i Anrija, ciničnog otpadnika, koji svoje vreme jednako posvećuje ženama i piću. Nakon jedne žučne svađe, Elizabeta prekida veze s bratom, odvajajući ga od njegovog nećaka, a svog sina Pola, napaćenog adolescenta ophrvanog ozbiljnim mentalnim problemima.

Istorija familije Vijar, puna fizičke i mentalne bolesti, otuđivanja, samopovređivanja i gubitaka, ne ukazuje na ideju bezbrižne sezone praznika. Može li božićno okupljanje, plan koji su smislila tri najmlađa člana porodice, konačno uneti mir u njihov klan?

Film Arnoa Desplešena "Kings and Queen" bio je pravi hit u rodnoj mu Francuskoj.

Pogledajte još