U svetu 900 miliona, a u Srbiji 1,35 miliona nepismenih

UNESKO je još 1967. godine 8. septembar proglasio Međunarodnim danom pismenosti  sa ciljem da se istakne važnost čitanja i pismenosti u životu pojedinca i društva u celini.

Više nepismenih žena:
Prema podacima Uneska i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), od ukupnog broja nepismenih u svetu dve trećine su žene, a 113 miliona deca.

Oko 75 odsto nepismenih stanovnika živi u podsaharskim zemljama, gde ženska deca uopšte ne idu u školu, a slede jugozapadna i istočna Azija i arapske zemlje.

U razvijenim zemljama, najveći broj stanovnika ima srednju školsku spremu - od 47 odsto u SAD, do 61 odsto u Austriji.

Srbija - visoko obrazovanih tek 6,5 odsto

U Srbiji je među obrazovanim stanovništvom najviše onih sa srednjom školom, dok je sa visokim obrazovanjem svega 6,5 odsto građana, prenose elektronski mediji.

PISA istraživanje (najveća međunarodna provera postignuća učenika) pokazalo je da naši učenici postižu rezultate ispod proseka, jer imaju samo enciklopedijsko i nefunkcionalno znanje.

Elementarna i funkcionalna pismenost

Do polovine prošlog veka, koncept pismenosti podrazumevao je elementarnu analfabetsko-jezičku i matematičku orijentaciju, a to znači osnovno savladavanje veština čitanja i pisanja.

Od 1964. se razvija novi pristup, odnosno funkcionalno opismenjavanje i pismenost, a osnovu ovakvog koncepta čini odnos između pismenosti i privrednog razvoja.

Vrste i značenje pismenosti:


- Prozna pismenost znači razumevanje i korišćenje informacija dobijenih iz tekstova.

- Dokumentaciona pismenost podrazumeva shvatanje informacije koje se nalaze u različitim formularima.

- Kvantitativna pismenost - razumevanje, na primer, izveštaja o stanju na računu u banci, određivanje poreza, kamata...

Među Švajcarcima 35 odsto pismenih

Istraživanje Projekta IALS-a obuhvatilo je šest zemalja OECD-a: SAD, Kanadu, Nemačku, Holandiju, Švedsku i Švajcarsku. Pokazalo se da je među Švajcarcima 35 odsto pismenih, a slede ih Amerikanci sa 20 odsto.

Obrazovanje posle osnovne

Po obuhvaćenosti stanovništva obrazovanjem posle obaveznog školovanja, na prvom mestu su SAD i Japan sa 96 odsto, a slede Švajcarska sa 82 odsto i Austrija sa 79 odsto.

Informatička pismenost

Takozvana nova pismenost, odnosno informatičko opismenjavanje i eksplozija novih formi komunikacija, stupili su na scenu krajem 20. i početkom 21. veka. Tu prednjači razvoj "Mas self komunikejšna", odnosno Masovne individualne komunikacije, u koju, tehnički gledano, spadaju Internet, ali i svet komunikacije mobilnim telefonima.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.