Strategija razvoja poljoprivrede u novembru

BEOGRAD, 7. septembra 2012. (Beta) - Nacionalni agrarni savet najavio je u petak da će najkasnije 20. novembra Vladi Srbije predstaviti dugoročnu strategiju razvoja poljoprivrede koja bi trebalo da važi u narednih 20 do 25 godina.

"Strategija bi pored ostalog trebalo da utvrdi nivo produktivnosti koji bi mogao da za nekoliko godina dostigne domaći agrar i tako sustigne Evropske zemlje u pogledu prinosa po hektaru, količine proizvedenog mleka i mesa", rekao je na konferenciji za novinare nakon prve sednice Saveta, predsednik tog savetodavnog tela Vlade Srbije Zaharije Trnavčević.

On je dodao da bi prema toj strategiji proizvodnja kukuruza mogla da bude 10 tona po hektaru, a pšenice sedam tona po hektaru.

"Za preporod agrara je bitno da se svori nova svest o tome da Srbija ima značajne mogućnosti da bude proizvodjač hrane i da tu jedinu obnovljivu privrednu granu moramo da razvijamo brže nego do sada i da u nju unesemo nova znanja i tehnologije", rekao je Trnavčević, koji je i predsednik stranke Pokret bogata Srbija.

Prema njegovim rečima, Nacionalni agrarni savet želi i da se lokalna samouprava suoči sa napuštenim selima i zaparloženim njivama i da one donesu svoju strategiju kako bi se povećala stopa poljoprivrednog rasta.

On smatra da bi Direkcija za robne rezerve trebalo da uveze velike količine djubriva koje bi po povoljnom paritetu dala u razmenu za rod iz 2013. godine.

Pogledajte još