Klintonova razvija kulinarsku diplomatiju

VAŠINGTON, 7. septembra 2012. (Beta-AP) - Američka državna sekretarka Hilari Klinton okupila je oko 80 kuvara iz cele zemlje koji će pomoći u pripremi hrane za visoke inostrane zvaničnike tokom njihove posete SAD i biti neka vrsta kulinarskh ambasadora.

Smatrajući da kuhinja može biti sredstvo približavanja ljudi i kulturne razmene, Klintonova je pozvala najbolje kuvare da se pridruže prvom Korpusu američkih kuvara. Stručnjaci za hranu će pomagati Stejt departmentu u pripremi hrane za strane diplomate, putovaće u američke ambasade u inostranstvu gde će organizovati edukativne programe za strance ili će ugošćavati kulinarske eksperte iz drugih zemalja u svojim kuhinjama.

Šef protokola Kaprišia Penavić Maršal izjavila je da je program Diplomatsko kulinarsko partnerstvo deo filozofije "pametne moći" koja podrazumeva korišćenje "svakog diplomatskog sredstva koje nam je dostupno".

Kuvari koji pripreme diplomatsko jelo ili specijalni program dobijaju zvanje državnog kuvara, čime dobijaju mornaričku jaknu sa američkom zastavom i svojim imenom izvezenim u zlatnoj boji.

Pogledajte još