Rekonstrukcija Višegradske ćuprije

VIŠEGRAD, 11. mart 2009. (FoNet) - Rekonstrukcija čuvene ćuprije Mehmed Paše Sokolovića u Višegradu,stare više od četiri veka, počeće, kako se najavljuje, krajem leta, a finasiraće je Vlada Turske sa pet miliona evra.

Stručnjaci sa mostarskog Univerziteta "Džemal Bijedić" angažovali su 2008. godine ronioce koji su uočili propadanje materijala pri dnu stubova.

Rotaciona mašina je iz vodene tame duboke 30 metara na površinu izbacila graditeljske tajne, stare 430 godina koje govore da su kao "armatura" korištene unakrsno ređane hrastove grane, dok je "cement" najverovatnije pravljen od kokošjih jaja.

Načelnik opštine Višegrad, Tomislav Popović, izjavio je FoNetu da posao obnove Višegradske ćuprije finansira Vlada Turske sa pet miliona evra i da će sva projektna dokumentacija vezana za radove biti kompletirana do maja.

On je dodao da će grad obezbediti kamenolom sedre, izmestiti sa ćuprije vodovodne cevi, telefonske i strujne kablove kako bi turska firma " Aproja", koja je izvođač radova mogla da počne rekonstrukciju.

Višegradska ćuprija će ove godine sem rekonstrukcije zbog još nečega biti u žiži javnosti, jer sudeći prema najvama, na njoj će biti snimljeni i prvi kadrovi filmske opere "Na Drini ćuprija" reditelja Emira Kusturice.

Pogledajte još