Đukić Dejanović: Lekovi u oktobru

"Problem lekova nije potpuno rešen, ali se očekuje da će se tržiste lekova normalizovati u oktobru, kazala je Djukić Dejanović u intervju za RTS u kome je navela da je donet pravilnik da se lečenje dece obolele od retkih blesti finansira iz bužeta.

"Već u oktobru ćemo imati snabdevenost tržista", rekla je ona i precizirala da će se tada, a možda i ranije u apotekama naći i brufen.

Kako je navela, ona je zatekla situaciju da više od godinu dana nije bilo više od 500 lekova u apotekama.

"Dogadjalo se da naši gradjani u Republici Srpskoj i Madjarskoj kupuju 'Galenikin' brufen i već je počelo da se razvija crno trziste", kazala je Dukić Dejanović i dodala da je uzrok nestašice bio taj što nije bila odredjena maksimalna cena.

"To smo sredili, ali opet postoji mogucnost da nema lekova zato što treba da se odredi, ne samo maksimalna cena nego i realna kako bi proizvodjači i distributeri lekova bili motivisani da rade", rekla je Dukic Dejanović i najavila da će to vrlo brzo biti uradjeno.

Govoreci o tenderu za vantelesnu oplodnju, ministarka je podsetila da nije uspeo jedan tender Republickog zavoda za zdravstveno osiguranje jer "niko od ucesnika nije imao kompletnu dokumentaciju" i pozvala sve zdravstvene ustanove koje valjano obaljaju taj posao da se pripreme za naredni koji će uskoro biti raspisan.

Kad je reč o retkim bolestima, ministarka je navela da je donet novi pravilnik koji će omoguciti da se potrebe dece koja boluju od retkih metabolickih bolesti finansiraju iz budžeta.

Ona je pozvala sve roditelje i one koji brinu o takvoj deci da se obrate RFZO kako bi ostvarili svoja prava.

Komentarišući problem neplaćanja doprinosa Republickom fondu za zadravstveno osiguranje, ministarka je navela da inspekcijske službe iz domena finansija treba da odrade svoj posao.

Pogledajte još