Misija MMF u ponedeljak stiže u Srbiju

BEOGRAD, 9. septembra 2012. (Beta) - Misija medjunarodnog monetarnog fonda u ponedeljak dolazi u Beograd, kako bi se upoznala sa stanjem u javnim finansijama Srbije, poyvtdjeno je agenciji Beta u beogradskoj kancelariji te medjunarodne finasijske institucije.

Kako je navedeno na sajtu MMF (www.imf.org), glavni cilj "kratke misije MMF" će biti procena najnovijih makrokonomskih izgleda Srbija.

Misija MMF će, kako se ističe, razgovarati i o zabrinutosti MMF-a povodom nedavnih izmena Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS) koje su narušile autonomiju te insiticije, kao i povodom fiskalne situacije.

"Misija se neće se angažovati na pregovorima o aranžmanu", navodi se na sajtu MMF.

Planirano je da se poseta te delegacije MMF završi u petak, 14. septembra. Predvodiće je Zuzana Murgasova, šef Misije MMF za Srbiju.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Vlajko Senić ranije je rekao agenciji Beta rekao da se radi o takozvanoj "fekt fajding misii" koja treba da se upozna sa stanjem u javnim finasijama Srbije, ističući da bi kao naredni korak došla misija koja vodi pregovore (o novom aranžmanu).

"Očekujemo da će ova misija, koja bude u septembru, omogućiti da se do kraja godine uspostave pregovori sa MMF na najvisem nivou i verujemo da će naša čvrsta opredeljenost da ozbiljno smanjimo budžetski deficit u 2013. godini otvoriti prostor za novi sporazum", rekao je državni sekretar Ministarstva finansija Srbije.

On je rekao da će misija MMF sa predstavnicima Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije (NBS) i drugim važnim članovima Vlade razgovarati o svim vaznim temama, i o Zakonu o Narodnoj banci Srbije, budžetu i javnim finansijama.

Pogledajte još