Duboke razlike u stavovima SAD i Rusije o Siriji

VLADIVOSTOK, 9. septembra 2012. (Beta-AP) - Američka državna sekretarka Hilari Klinton priznala je u nedelju da izmedju SAD i Rusije postoje duboke razlike po pitanju rešavanja krize u Siriji, ali da će i dalje pokušavati da ubedi Moskvu da podrži povećanje pritiska medjunarodne zajednice na sirijski režim, iako je to malo verovatno.

"SAD se ne slažu (s Rusijom) o pristupu Siriji", izjavila je Klintonova na konferenciji za novinare na kraju Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku saradnju u Vladivostoku.

Klintonova je dodala da je "realistična" u svom pristupu i da će SAD i njeni saveznici, ako Rusija odbije da podrži njihove namere, pojačati pomoć sirijskoj opoziciji.

"Moramo da povećamo pritisak na režim Bašara El-Asada kako bi okončali krvoproliće i započeli političku, demokratsku tranzicijiu", izjavila je američka zvaničnica, dan nakon što je Rusija odbila poziv SAD za uvodjenjem sankcija UN Siriji ako sirijski predsednik ne prekine sukobe i ne preda vlast.

Vašington želi da se na narednoj sednici Generalne skupštine UN pojača pritisak sirijskom režimu i eventualno usvoji nova rezolucija Saveta bezbednosti koja bi uključivala sanckije. Rusija i Kina su blokirale usvajanje tri slične rezolucije.

Klintonva je u razgovorima s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavorovim istakla da rezolucija može biti efikasna samo ako podrazumeva posledice za nepoštovanje dogovorenog.

Ubediti Rusiju da podrži takve mere će, kako je rekla Klintonva, biti teško, ako ne i nemoguće.

Ukoliko Moskva ne odustane od svog stava, američka zvaničnica je rekla da će SAD sa svojim saveznicima nastaviti da pomažu sirijskoj opoziciji u pripremi zemlje za demokratsku budućnost posle pada El-Asada.

Pogledajte još