Vrh grčke vladajuće koalicije bez dogovora o štednji

ATINA, 10. septembra 2012. (Beta-AP) - Premijer Antonis Samaras ukazivao je da bi se tim paketom uspostavio finansijski kredibilitet zemlje i ispunili uslovi međunarodnih kreditora.

Lider konzervativaca Samaras, lider socijalista Evangelos Venizelos i lider Demokratske levice Fotis Kuvelis nisu se u nedelju složili u vezi sa sveobuhvatnim smanjenjem penzija i plata, a Venizelos i Kuvelis su insistirali na tome da kreditorska "trojka" omogući Grčkoj još vremena da sprovede mere štednje.

Ono oko čega su se grčki lideri složili jeste potreba da se ponovo nadju u sredu uveče. Pre toga, Samaras će se u ponedeljak sastati sa predstavnicima "trojke", a u utorak s predsednikom Evropske centralne banke Marijem Dragijem u Frankfurtu.

"Razgovori nisu zaključeni. Nije doneta završna odluka u vezi sa paketom... Potrebno je da zaštitimo ekonomski slabe", rekao je Kuvelis novinarima pošto je prvi napustio sastanak. Venizelos je izjavio da Grčka "ne može da predje granice ljudske izdržljivosti".

Grčka je u petoj godini duboke recesije, i da bi dobila od kreditora više puta odlagani novi paket finansijske pomoći od 31 milijarde evra i na taj način izbegla bankrot, mora da sprovede još oštrije mere štednje od onih koje su na snazi. Za pet godina, grčka ekonomija se smanjila za oko petinu, a stopa nezaposlenosti je u junu dostigla 24,4 odsto.

Kreditorsku "trojku" čine Evropska centralna banka, Evropska komisija i Medjunarodni monetarni fond. Ona traži da se mere štednje sprovedu u 2013. i 2014. godine, a Venizelos bi da se one razvuku na još najmanje dve godine.

Pogledajte još